Allmän el, tidsel och säsongsel

Allmän el, tidsel och säsongsel

Vad är det för skillnad mellan de olika elavtalen? Låt oss förklara.

Allmän el

Allmän el kostar lika mycket alla tider av dygnet. Det är det bästa valet om du bor i flervåningshus eller radhus eller om ditt enfamiljshus har oljeeldning eller jordvärme. Din elförbrukning är alltså inte särskilt hög eftersom du inte har elvärme. Allmän el passar för dig som har elvärme om din elförbrukning annars är låg. Passar för bostäder med en huvudsäkring på högst 100 A och en elförbrukning på högst 100 000 kWh per år.

Beställ

Tidsel

Ett bra val om du har elvärme, vilket innebär att din förbrukning är större. Tidsel är billigare på nätterna och det betyder att du kan spara genom att förskjuta din elförbrukning: kör tvättmaskinen på natten när elen är billigare och utnyttja värmeelement som lagrar värme. Tidsel sparar när halva din elförbrukning sker nattetid eller på helgdagar. Passar för bostäder med en huvudsäkring på högst 100 A och en elförbrukning på högst 100 000 kWh per år.

Beställ

Säsongsel

Det bästa valet om du använder stora mängder el och framför allt om förbrukningen huvudsakligen sker sommartid. Du värmer ditt hus med el, men också på annat sätt till exempel kalla vinterdagar. Också säsongsel har två olika priser: elen är billigare sommartid och vinternätter. Du kan spara en hel del genom att förskjuta din elförbrukning till natten. Passar för bostäder med en huvudsäkring på högst 63 A och en elförbrukning på högst 100 000 kWh per år.

Beställ

Tips för smartare elanvändning

Du kan spara en hel del genom att utnyttja nattströmmen maximalt. Bada lördagsbastu lite senare på kvällen och slå på elbastun när elen är billigare. Kolla också att varmvattenberedarens nattstyrning fungerar. Det lönar sig också att byta ut en del av de gamla elektriska värmeelementen mot sådana som kan lagra värmen under natten, och att köra tvätt- och diskmaskinen på natten. Om du har en eldstad kan du elda en eller två brasor kalla vintermorgnar – då behöver du inte ha elvärmen på för fullt.

Behöver du hjälp?

Vi hjälper. Ring numret 09 829 0225. Vi svarar från måndag till fredag kl. 8.30–16.00.

Hur gör jag för att teckna elavtal?

Du får el till din nya bostad snabbt och behändigt var du än bor i landet. Utgående från din egen förbrukning kan du räkna ut vilket elavtal som är bäst för dig. Du får offert genast och kan också godkänna den elektroniskt.

Och du kan vara lugn: bytet medför inga extra kostnader eller strömavbrott. Du har 14 dagars ångerrätt på din beställning, om du behöver betänketid.