Aurinkosähköjärjestelmät

Aurinkopaneelijärjestelmät toimivat omakotitaloissa päälämmitysjärjestelmän tukena ja vähentävät ostoenergian tarvetta.

Valitse aurinkopaneeli oman tarpeesi mukaan

Suurin osa aurinkopaneeleiden tuotannosta saadaan kesäkuukausina, mutta aurinkoenergiaa pystyy tuottamaan myös keväällä ja syksyllä. Paneelitoimittajat pystyvät esittämään tuottoennusteen kuukausitasolla, jonka mukaan voidaan arvioida järjestelmän tuottoa ja suhteuttaa järjestelmän koko omaan tarpeeseen sopivaksi.

Ole tarkkana paneeleiden sijainnin kanssa

Aurinkopaneeleiden sijainnilla on suuri vaikutus tuottoon. Etelään suunnatut paneelit tuottavat parhaiten, lounaaseen suunnatut toisiksi parhaiten.

Paneelien kallistuskulma vaikuttaa myös tuottoon ja sen ajoittumiseen: mitä pienempi kallistuskulma, sitä enemmän tuotanto keskittyy kesään. Paras kallistuskulma on 35-45 astetta. Sitä pystymmässä olevat paneelit tuottavat enemmän keväällä ja syksyllä.

Paneeleiden sijaintia suunnitellessa kannattaa myös huomioida, että korkeat puut, pensaat tai rakennukset eivät luo varjoja paneeleiden päälle, sillä varjostus heikentää sähköntuotantoa merkittävästi.

Mihin aurinkopaneeli kannattaa sijoittaa?

Tavallisin sijoituspaikka on rakennusten katot, mutta paneelit voi tarvittaessa sijoittaa myös maahan, esimerkiksi tyhjälle pellolle tai piha-alueelle. Myös talon seinään tai parvekkeen kaiteeseen integroidut paneelit ovat mahdollisia, tosin huomattavasti kalliimpia.

Paneeleista voi rakentaa myös aurinkopaneelikatoksen, jonka tuottaman energian voi ohjata lähirakennuksen sähköntarpeeseen tai hyödyntää suoraan katoksessa esimerkiksi sähköautojen, -skoottereiden tai -polkupyörien akkujen lataamiseen. Etelä-Suomessa optimaalisesti suunnattu autokatos tuottaa vuodessa aurinkosähköä noin 3 500 kWh. Keskimäärin se vastaa sähköautolla yli 23 000 kilometrin ajoa vuodessa.

Aurinkopaneelikatos sopii:

  • terasseille
  • autokatoksiin
  • pyörätelineiden ja -vajojen katoksiin
  • jätekatoksiin
  • grillikatoksiin ja huvimajoihin

Onko sinulla jo aurinkopaneeli tuottamassa sähköä?

Jos sinulla on jo aurinkopaneeli, joka tuottaa sähköä enemmän kuin kulutat, ostamme mielellämme ylijäämäsähkösi. Tekemällä omatuotantosopimuksen varmistat, ettei tuottamasi sähkö mene harakoille.