Tehdään Vantaasta Suomen roskattomin kaupunki

Haastamme Uudenmaan kunnat ja niiden asukkaat mukaan #roskattominkaupunki-talkoisiin. Tehdään naapurustoistamme yhdessä roskattomampi paikka elää ja asua!

Roskapoliisit

Roskapoliisimme ovat valmiita tekemään Uudestamaasta Suomen roskattomimman paikan olla ja elää! He eivät ole saarnaavia valistajia vaan edistävät asiaa reippaasti ja positiivisesti. Kuka tahansa uusmaalainen kaveri-, harrastus-, työ- tai muu porukka voi kutsua roskapoliisin opastamaan kierrätysasioissa.

 • Sonja
  Helsinki
  Roskapoliisin työssä autan ihmisiä taikomaan roskasta sähköä, lämpöä ja uusia tarpeellisia tavaroita. Olen myös muotoilija ja gerontologi, ja toisessa työssäni ratkon iäkkäiden terveysliikunnan haasteita. Rakastan kaupunkiluontoa. Pidetään pihat, puistot, rannat ja lähiöiden metsät puhtaina!
 • Tuula
  Nurmijärvi
  Olen intohimoinen kierrättäjä ja kirpputorien kiertäjä. Tavoitteeni on lähes muovipussiton talous, jota ajatellen olen kehitellyt kestopussit hedelmien ostoa varten. Työelämässä olen ollut mukana kehittämässä ympäristöystävällisiä mobiililaitteita erityisesti materiaalinhallinnan ja standardien parissa.
 • Anne, roskapoliisi-päällikkö
  Vantaa/Helsinki
  Olen luonto- ja ympäristöalan taitaja. Minut voit tavata pitämässä roskapoliisin tuokiota, oppaana jätevoimalalla tai Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa. Tai vaikkapa oppaana retkeilykurssilla metsässä.
  Vuosi 2018 on kolmas vuoteni Vantaan Energialla.
 • Heini
  Vantaa/Helsinki
  Olen liikunnallinen ja luontoa arvostava roskapoliisi, joka ravintotalousopettajan kokemuksella osaa auttaa muun muassa tähderuokien hyötykäytössä.
 • Leila
  Vantaa/Espoo
  Olen luonto- ja ympäristöalan moniosaaja. Vietän mieluiten vapaa-aikaa luonnossa, metsän siimeksessä, pitkospuilla ja tunturissa.
 • Marjo
  Vantaa
  Työskentelin eläköitymiseeni asti kierrätyksen parissa. Siisti ympäristö ja jätteiden lajittelu ovat minulle hyvin tärkeitä ja olenkin edelleen työskennellyt keikkaluonteisesti lajittelun parissa. Harrastan lukemista ja kesällä mökillä puuhastelua.
 • Suvi
  Vantaa
  Olen ympäristökonsultti ja työskennellyt pitkään jätehuollon parissa. Opiskelin vuonna 2014 Piilaaksossa ”maailmanpelastus-yliopistossa” nimeltä Singularity University.

Kutsu roskapoliisi kylään ja varaa roskissyyni

Roskapoliisit kiertävät ympäri Uuttamaata ja tekevät ruohonjuuritason työtä roskattomuuden puolesta. He vierailevat muun muassa taloyhtiöissä, naapurustoissa, kouluissa ja yrityksissä kertomassa kierrätyksestä ja roskan kiertokulusta. 

Nyt voit lisäksi kutsua roskapoliisin tekemään roskissyynin!
Roskissyynissä roskapoliisi tarkistaa taloyhtiösi roskakatoksen ja arvioi sen siisteyden, toimivuuden, turvallisuuden ja taloudellisuuden.

Voit kutsua roskapoliisin kylään ja varata roskissyynin varaamalla ajan alla olevasta varauskalenterista. Huomaathan valita ensin oikean paikkakunnan alasvetovalikosta, joka on kalenterin yläpuolella.

Roskapoliisin vierailu ja roskissyyni ovat kutsujalle maksuttomia. 

Mikäli sinulla herää kysymyksiä, kalenterista ei löydy sopivaa aikaa tai oma asuinpaikkasi puuttuu kalenterin alasvetovalikosta, otathan yhteyttä roskapoliisipaallikko@vantaanenergia.fi

 

Varauskalenteri
×

Koululaisten siivouspäivä

Haluamme haastaa kaikki Uudenmaan 4.–5.-luokkalaiset mukaan siivouspäivään 30.4.-4.5.2018!

Koulun ympäristön siivoamisen lisäksi tehtävänä on toteuttaa sarjakuva aiheesta Roskattomin kaupunki. Roskattomin kaupunki on meille Vantaalla sydämen asia. Siksi haluamme auttaa myös naapurikuntiamme ja näyttää esimerkkiä lajittelussa ja kierrätyksessä. Avuksi olemme valjastaneet roskapoliisit, jotka eivät heristä sormea, vaan opettavat kierrätyksen guruksi iloisella meiningillä. Haluamme lajittelun sujuvan, jotta saamme jätevoimalaamme vain sitä lajiteltua sekajätettä ja kaikki uudelleen hyödynnettävä materiaali menee uudelleen käyttöön. 

Toimi näin

 1. Opettaja, aikatauluta sarjakuvan tekeminen ja siivouspäivä kevään lukujärjestykseenne. Muistathan informoida vanhempia siivouspäivästä. Päätä myös, mikä alue siivouspäivänä siivotaan.
 2. Varaa roskapoliisin nettikalenterista lajitteluoppitunti ennen siivouspäivää: www.roskattominkaupunki.fi
  (Tätä ei ole pakko varata, sillä roskapoliisien kalenterit ovat nyt melko täynnä)
 3. Tehkää sarjakuva aiheesta Roskattomin kaupunki. Sarjakuvan tekotapa on vapaa. Sarjakuvan maksimikoko on 6 ruutua. Voitte askarella, piirtää tai tehdä sarjakuvan tietokoneella.
 4.  Toimita sarjakuva meille 9.4.-4.5. välisenä aikana. Lähetä kuva verkkosivujemme sähköisellä lomakkeella osoitteessa: www.vantaanenergia.fi/kuva 
 5. Pidä luokkasi kanssa siivouspäivä 30.4.-4.5.2018 välisenä aikana ja siistikää esimerkiksi koulun ympäristö roskista.
 6. Sarjakuvien äänestys Vantaan Energian Facebook-sivulla alkaa 7.5. klo 13.00. Kuvia äänestetään tykkäämällä 14.5. klo 13.00. saakka. Voittajaluokat julkistetaan 14.5. klo 15.00.
 7. 15 eniten tykkäyksiä saanutta luokkaa voittaa 500 euron luokkaretkirahan ja lisäksi 5 eniten tykkäyksiä saanutta luokkaa voittaa vierailun jätevoimalaan syksyllä 2018. Tämän lisäksi Vantaan Energian oma raati valitsee sarjakuvista yhden suosikkinsa, joka palkitaan 500 euron luokkaretkirahalla.

Koululaisten siivouspäivän kuvakisa on päättynyt. Vuoden 2018 voittajat!

Julistus

Me Vantaalla harvoin kehumme itseämme. Mutta yhdessä asiassa olemme kerrassaan eteviä. Me Suomen roskattomimmassa kaupungissa osaamme näet lajitella ja kierrättää jätteemme.

JA SEN, MITÄ EMME VOI KIERRÄTTÄÄ, POLTAMME JÄTEVOIMALASSAMME. EIKÄ TURHAAN. KUN ROSKA PALAA, TEEMME SIITÄ KAUKOLÄMPÖÄ JA SÄHKÖÄ.

Ennen sinunkin roskapussisi vietiin kaatopaikalle. Nykyään asiat ovat fi ksummin. Uudellamaalla asuvien sekajäte palaa Vantaan Energian jätevoimalassa. Asuit sitten Hangossa, Loviisassa, Karkkilassa, Helsingissä tai jossain siinä matkan varrella.

ROSKATTOMIN KAUPUNKI ON MEILLE SYDÄMEN ASIA. Siksi me Vantaalla haluamme auttaa naapurikuntiamme ja näyttää esimerkkiä jätteiden
lajittelussa ja kierrätyksessä. Valjastamme avuksi roskapoliiseja, jotka eivät heristä sormea, vaan auttavat iloisella meiningillä. Lisäksi järjestämme roskien lajittelun SM-kisat kesällä 2018.

Haastamme Uudenmaan kunnat ja niiden asukkaat mukaan #roskattominkaupunki-talkoisiin. Tehdään naapurustoistamme yhdessä roskattomampi paikka elää ja asua!

LÄHDE MUKAAN JAKAMALLA LUPAUS KOTIKUNTASI PUOLESTA HASHTAGILLA #ROSKATTOMINKAUPUNKI.

#Roskattominkaupunki