Lämmön kausivarasto
Lämmön energiavarasto on yksi merkittävä tapa varastoida energiaa. Sen rooli on olennainen Vantaan Energian siirtyessä päästöttömään energiantuotantoon.
Suunnittelemme Vantaan Kuusikonmäkeen rakennettavaksi maailman suurinta lämmön kausivarastoa, jonne varastoitaisiin muun muassa aurinko-, tuuli- ja hukkalämmönlähteistä saatavaa uusiutuvaa energiaa. Energia varastoidaan kuumaan veteen.
Lämmön varastointi mahdollistaisi kesäaikaisten hukkalämpöjen ja jätteen energiahyötykäytöstä syntyvän ylijäämälämmön varastoimisen alhaisen lämmitystarpeen aikana ja hyödyntämisen talven pakkasilla lämmöntarpeen ollessa suuri. Se mahdollistaa joustavuuden kulutustarpeen ja tuotannon välille.
Lämmön varastoiminen on merkittävässä roolissa tulevaisuuden fossiilittomassa energiajärjestelmässä.
Status |
Esisuunnittelussa |
Valmistumisvuosi |
Arviolta vuonna 2028 |
Kapasiteetti |
90 GWh – vastaa keskisuuren suomalaisen kaupungin vuotuista lämmönkulutusta |
Tilavuus |
1 000 000 m3 |
Purkuteho |
200 MW |
Energian varastointi on yksi energiasiirtymän suurimpia haasteita
Energian varastointi on yksi energiajärjestelmien suurimmista haasteista siirryttäessä tuotannoltaan vaihtelevaan uusiutuvaan energiaan: tuuli- ja aurinkosähköön. Lämmön energiavarasto on yksi merkittävä tapa varastoida energiaa ja sen rooli on olennainen Vantaan Energian siirtyessä päästöttömään energiantuotantoon.
Lämmön kausivarastoon varastoidulla uusiutuvalla energialla ja jätteen energiahyötykäytöstä syntyvällä varastoidulla ylijäämälämmöllä voidaan korvata maakaasun käyttöä suurimpina lämmöntarpeen aikoina talvella.
Hukkalämmön varastoimisen merkitys Lämmön kausivaraston yhteydessä korostuu: toisaalla ylimääräiseksi jäävä energia on hyödyksi toisaalla. Resurssitehokkuus kasvaa hukkalämpöjä hyödyntämällä.
Tutustu tarkemmin hankkeeseen
Kysymyksiä Lämmön kausivarastosta
9 kysymystä vastauksineen avaa mm. tarvetta Lämmön kausivarastolle, sen toimintaperiaatetta ja rakennustyön vaiheita.
Hankkeen yleisötilaisuudet
Lämmön kausivaraston ympäristövaikutusten arviointimenettelyn yhteydessä järjestettiin useampi yleisötilaisuus, joiden materiaaleihin ja tallenteisiin pääsee tutustumaan jälkikäteen.
Tiedotearkisto hanketta käsitteleviin tiedotteisiin
Olemme koonneet kaikki Lämmön kausivarasto -hanketta käsittelevät tiedotteet tiedotearkistoon.
YVA-menettely ja kaavoitus
Hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely tehtiin vuosien 2020-2022 aikana. Perusteltu päätelmä hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista on tehty viranomaisen toimesta toukokuussa 2022. Päätelmä on tehty arviointiselostuksen, siitä annettujen mielipiteiden ja lausuntojen sekä viranomaisen oman tarkastelun pohjalta ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain nojalla.
Vantaan kaupunki on hyväksynyt hankkeeseen liittyvän asemakaavoituksen. Maanalainen asemakaava perustuu hankkeen yleissuunnitelmaan sekä lämpövarastohankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostukseen.