Osaatko valita energiansäästölampun?

valot

Lamppukaupassa menee tätä nykyä helposti sormi suuhun. Millainen polttimo vastaa aiempaa 40 watin tehoa ja mistä tietää, minkä väristä valoa lamppu hehkuu?

lm = lumen-arvo = valon määrä = valovirran mittari
Energiansäästölamppujen, ledien ja energiatehokkaampien halogeenien tuottamaa valon määrää ei voi enää vertailla wattien perusteella. Watit kertovat vain polttimon sähkönkulutuksesta. Lumen-arvot vastaavat hehkulamppujen wattimääriä kutakuinkin seuraavasti:

Hehkulamppu (W) Ledi- ja energiansäästölamppu (lm)
15                                140
25                                250
40                               470
60                               800
75                               1 050
100                             1 520

K =kelvin-arvo = värilämpötila = värisävy
Lampun värisävy vaikuttaa merkittävästi valaistavan tilan tunnelmaan. Mitä korkeampi kelvin-arvo, sitä kylmempi ja sinertävämpi
lampun valo on. Kotoisiin oleskelutiloihin matalan värilämpötilan lamput antavat lämmintä ja puhtaan valkoista valoa. Korkean kelvin arvon sinertävänvalkoiset loistelamput taas valitaan usein julkisiin tiloihin. Erityisesti ledi- mutta myös energiansäästölamppujen värilämpötilat vaihtelevat laajalla skaalalla.

lx = luksi = valaistusvoimakkuus
Valaistusvoimakkuus kuvaa valolähteen voimakkuutta valaistavalla pinnalla. Voimakkuus riippuu muun muassa lampun valovirrasta, valaisimen optisista ominaisuuksista ja etäisyydestä valaistavaan pintaan. Valaistusvoimakkuusarvolle annetaan käyttötarkoituksen mukaisia suosituksia, mutta luvut ovat suuntaa antavia.

Lukemiseen tarkoitetussa paikassa ja työtasoilla valovoimakkuuden kannattaa olla 300–500 luksia, keittiön hyllyillä 100–200 luksia ja ulkona 10–50 luksia. Nuoret, joiden näkökyky on vielä erinomainen, näkevät lukea 100 luksin valossa. Yli 50-vuotiailla valon määrän tarve
on jopa kaksinkertainen alle 20-vuotiaisiin verrattuna.

Ra = Ra-indeksi = värintoistokyky
Valon laatuun vaikuttaa myös lampun värintoistokyky. Se kertoo, miltä huonekalujen ja muiden esineiden värit valossa näyttävät. Mitä suurempi Ra on, sitä luonnollisemmin värit toistuvat. Ledilamppujen värintoistokyky on alhaisempi (Ra 70–80) kuin halogeenilampulla (Ra 100). Kotikäytössä suositellaan, että Ra olisi vähintään 80.

cd = candela = kandela = valovoima
Kandela mittaa valonlähteen valovoimaa eli valon intensiteettiä. Luku kertoo, kuinka paljon valoa lamppu säteilee tiettyyn
säteilykulmaan. Yksi kandela vastaa suunnilleen tavallisen kynttilän (lat. candela) valovoimaa tai kirkkautta. Mitä enemmän valoa (lumeneita) lamppu tuottaa, sitä suurempi on valovoima, mikäli kohdelampun säteilykulma pysyy samana. Toisaalta, jos lamppu kohdistaa valonsa pienemmälle alueelle, on valovoima kandeloina suurempi, vaikka lampun tuottama valon määrä lumeneina olisi sama. Valovoiman lisäksi valmistajat ilmoittavat kohdelamppujen säteilykulman, jota ilman ei voi verrata kohdelamppujen tuottamaa valon määrää.

Ledi- vai energiansäästölamppu?
Ledilamppu syttyy välittömästi, mutta energiansäästölampun kirkastuminen täyteen tehoon kestää hetken. Kirkastumisajoissa on suuria valmistaja- ja tyyppikohtaisia eroja. Pakkauksessa kerrotaan lampun lämpenemisaika 60 prosentin valovirtaan.