Kiiran riepoteltava

energiavirtaa3

Kiira-rajuilma oli valtava voimainkoitos myös Vantaan Energia Sähköverkoille. Näin myrskyviikonloppu eteni ja rajuilman tuhot korjattiin.

Perjantai 11.8.
Vantaan Energia Sähköverkkojen käyttökeskuksessa vallitsee rauhallinen perjantaitunnelma. Päivystysorganisaatio toimii ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Tänään tiimiä tosin puhuttaa sää. Vantaalle odotetaan lauantaina myrskyä.

Käyttökeskuksessa seurataan jatkuvasti säätiedotuksia. Käytössä on myös yhteiskunnan kriittisille toimijoille tarkoitettu Krivat-palvelu. Se lähettää ennakkovaroitukset poikkeuksellisista sääolosuhteista, jotka voivat vaikuttaa sähköverkon toimintaan. Tietojen pohjalta laaditaan suunnitelma päivystysorganisaation miehityksestä. Iltavuoro saa viimeiset ennusteet rajuilman tulosta. Voimakkaita myrskylukemia ei ole odotettavissa, ja tilannetta päätetään seurata.

Lauantai 12.8.
Lauantaiaamuna päivystäjien katseet ovat nauliintuneet ennusteisiin ja Ilmatieteen laitoksen säätiedotus-webinaareihin. Myrsky lähestyy
ja muuttuu sittenkin hurjemmaksi. Tunnelma käyttökeskuksessa sähköistyy. Vantaan Energia Sähköverkot on määritellyt eri häiriöluokkiin jaetut viestintä- ja toimintaohjeet sähköverkon häiriötilanteiden varalta.

Häiriötilanteita harjoitellaan säännöllisesti sekä sisäisesti että yhdessä pelastuslaitoksen, lähiverkkojen ja kantaverkkoyhtiö Fingridin kanssa. Esimerkiksi pelastuslaitoksen on oltava tilanteen tasalla, sillä häiriötilanteessa sähkövikoja koskevat puhelut tukkivat myös pelastuslaitoksen linjoja. Päivän edetessä käy selväksi, että tänään häiriöohjeita päästään hyödyntämään tositoimissa.

Koko reservissä oleva henkilökunta kutsutaan töihin. Käyttökeskukseen saadaan lisäväkeä valvomaan verkon tilaa, johtamaan korjaustoimenpiteitä ja vastaamaan vikailmoitusnumeroon. Kentälle hälytetään väkeä viankorjaukseen. Mukana on asentajia, työnjohtoa, valvomohenkilöstöä, viestintäihmisiä ja asiakaspalvelijoita.

Klo 19
Rajuilma iskee Vantaalle. Paikoittain tuuli puhaltaa 30 metriä sekunnissa ja ennalta arvaamattomat paikalliset syöksyvirtaukset alkavat. Sähkön jakeluverkkoa on Vantaalla noin 3 300 kilometriä, josta valtaosa on maan alla. Alueen 13 automatisoidulta sähköasemalta sähkö siirtyy keskijännitekaapeleilla muuntamoihin ja edelleen pienjännittekaapeleilla jakokaappien kautta koteihin ja liiketiloihin.

Sähköasemien toimintaa ohjataan ja valvotaan käyttökeskuksesta. Keskijänniteviat näkyvät ensin sähköasemilla. Käyttökeskuksessa tilannetta seurataan reaaliaikaisena näyttöjen kartoilta, jotka kertovat missä sähköt ovat poikki. Kartta löytyy myös Vantaan Energia Sähköverkkojen sivuilta (sahkoverkot.vantaanenergiasahkoverkot.fi).

Klo 19.15
Sähköasemilla viisi muuntajiin liitettyä katkaisijaa aukeaa kerralla, ja sähköt katkeavat noin 2 000 asiakkaalta laajoilla alueilla Länsi Vantaan pohjoisosassa ja Sotungissa. Käytönvalvontajärjestelmän hälytyksistä tiedetään, että johdoille on kaatunut puita. Asiakkaat ilmoittavat vikailmoituspuhelimeen sähkön katkeamisista ja puiden kaatumisista.

Pienjännitevikoja koskevia puheluita vastaanotetaan noin sata. Jokaisesta puhelusta täytetään vikalista, jonka perusteella häiriöpaikalle lähetetään korjaushenkilökuntaa. Valvomo on yhteydessä korjaajiin VIRVEpuhelimella, joka kuuluu luotettavasti maastossa myös rajuilmalla. Määränpäässä korjaajat ottavat tarvittaessa yhteyttä asiakkaaseen puhelimella tai soittavat ovikelloa, jotta tuhopaikka löydetään nopeasti.

Vantaan Energia Sähköverkot ryhtyy välittämään asiakkailleen tietoa tilanteesta. Verkkosivujen häiriökartasta voi seurata sähkökatkojen
laajuutta. Tilannetietoa päivitetään verkkosivujen lisäksi Facebookiin ja Twitteriin. Pääosa yhteydenotoista tulee puhelimitse, mutta henkilökunta vastailee kysymyksiin myrskyn aikana myös sosiaalisessa mediassa.

Klo 19.30
Pahin rajuilma on ohi puolessa tunnissa. Muuntamoautomaation avulla sähköt saadaan palautettua nopeasti 400 asiakkaalle, tunnin sisällä tuhannelle lisää.

Kello 20
Sähköttä on enää 600 asiakasta. Isot vikatilanteet vaativat priorisointia. Ensimmäisenä huolehditaan, että sähköt palautuvat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiin kohteisiin, kuten sairaaloihin. Kiira-myrskyn aikana katkoja ei ollut kriittisissä kohteissa. Moni loma asunnon omistaja ilmoittaa, ettei korjauksella ole kiire. Asiakkailla riittää ymmärrystä ja yhteistoimintahalua. Tiimi saa keskittyä vikojen nopeaan korjaukseen.

Klo 22.00
Sähköt ovat poikki enää 300 asiakkaalta. Viat johtuvat pääosin sähkölinjoille kaatuneista puista ja oksista. Myrsky kaataa sähkölinjoille yli 500 puuta, joita raivataan taukoamatta. Illan ja yön aikana viankorjausryhmät keskittyvät yhdessä käyttökeskuksen kanssa rajaamaan vika-alueita ja korjaamaan runkoverkkoa. Kohteita on paljon, mutta toiminta rullaa tehokkaasti. Urakointikumppaneilta järjestetään lisää metsuri- ja partioapua. Ensin hoidetaan kohteet, joissa sähköt ovat poikki tai johdolle kaatunut puu aiheuttaa vaaraa ympäröivälle asutukselle. Onneksi on valoisa elokuinen yö. Myrskytuhoja saadaan raivattua pitkään ennen pimeäntuloa. Aamuyön tunteina sähköttä on enää 50 asiakasta.

Sunnuntai 13.8.
Navakka tuuli heiluttelee kaatumaisillaan olevia puita, kun työt aamulla jatkuvat. Urakka on valtava. Päivän mittaan vikailmoituspuhelimeen tulee uusia ilmoituksia ilmajohtoverkon vioista. Osa puiden aiheuttamista tuhoista on erityisen pahoja. Kaatuneet puut ovat katkoneet ja kaataneet sähköpylväitä, repineet talojohtoja irti rakennuksista ja pudottaneet sähköjohtimia maahan. Verkkoa joudutaan jopa rakentamaan uudestaan. Kohteisiin tarvitaan uusia sähköpylväitä ja pystytykseen soveltuvaa kalustoa. Asiakkaita muistutetaan, ettei sähköverkon vaurioita saa korjata itse, sillä ilmajohtojen päälle kaatuneissa puissa voi olla hengenvaarallinen
jännite. Korjaustoimet on jätettävä sähkön ja puunkaadon vaarat hallitseville ammattilaisille. Johdoilta raivatut puut ovat maanomistajien omaisuutta ja jäävät maanomistajille.

Maanantai 14.8.
Vaikeimmatkin viat on korjattu maanantaiiltaan  mennessä. Kestää kuitenkin pari viikkoa, ennen kuin sähkölinjat on käyty läpi ja varmistettu, ettei maastoon ole jäänyt kaatumisvaarassa olevia puita. Lakisääteisten vakiokorvausten käsittelyssä menee aikansa. Vantaan Energia Sähköverkot maksaa yli 12 tunnin sähkökatkosta kärsineille asiakkaille korvaukset automaattisesti. Ne hyvitetään sähkönsiirtolaskussa. Myrskystä selvittiin, kuten oli suunniteltu ja harjoiteltu. Aina löytyy myös opittavaa. Puita kaatui paljon enemmän kuin osattiin ennustaa, siksi metsureita olisi tarvittu lisää. Työnohjausjärjestelmää voisi myös yksinkertaistaa. Se nopeuttaisi vikatilanteiden kirjausta ja puheluiden käsittelyä. Kiira-rajuilma oli Etelä-Suomessa sähköverkon kannalta poikkeuksellinen, ja se oli
yksi Vantaan Energia Sähköverkkojen historian pahimmista.

Lyhyitä keskeytyksiä

Vantaalainen kokee sähkökatkon keskimäärin kerran viidessä vuodessa. Tällöin sähköt ovat poikki keskimäärin 5–8 minuuttia. Tyypillisin sähkökatkon aiheuttaja on varomaton maankaivaminen, mikä vaikuttaa yleensä 500–2 000 asiakkaaseen. Länsi-Vantaan lähivuosien kaapelointiohjelma ja jatkuvasti kasvava muuntamoautomaatio vähentävät häiriöiden määrää ja lyhentävät vianselvitysaikoja entisestään.