Pienikin teko on tärkeä

arjenteot

(Teksti Laura Pörsti, Kuvitus Mikko Saarainen / Napa Agency)

Arjen muokkaamisen ilmastoystävällisempään suuntaan voi aloittaa helpoimmasta päästä. Yksikin teko on parempi kuin ei tekoja ollenkaan.

Tiedetäänhän se. Koska noin 70 prosenttia suomalaisten kasvihuonekaasupäästöistä syntyy kotitalouksissa, yksilön valinnoilla on merkitystä. Vinkkejä ilmastoystävällisempään elämään tulee kuitenkin niin monesta suunnasta, että on vaikea hahmottaa, millä todellisuudessa on merkitystä. ”Kannattaa aloittaa siitä, mikä on itselle helppoa, vaikka muutos olisi pieni”, sanoo Sitran asiantuntija Lotta Toivonen. Pienelläkin viilauksella voi olla näkyvä vaikutus omaan hiilijalanjälkeen.

Aamulla
Aamutoimet tehostuvat, kun suihkusta nipistää muutaman minuutin pois. Lämmitettyä vettä kuluu vähemmän ja energialasku pienenee. ”Suihkun lyhentäminen on pieni mutta merkittävä ilmastoteko”, Toivonen sanoo.

Jos pesuhuoneessa on lattialämmitys, kannattaa tarkistaa, ettei se ahmi energiaa hohkaamalla liian kuumana. Iso vaikutus on myös sillä, miten matkustaa töihin tai kouluun. Jos määränpää on tarpeeksi lähellä, parina päivänä viikossa kuntoilukiintiön voisi täyttää pyöräilemällä matkat. Kaupungissa pyöräily on vieläpä nopein liikkumistapa alle viiden kilometrin matkoilla. ”Jos käyttää autoa, oleellista on minimoida yksin ajetut kilometrit ja kokeilla vaikka kimppakyytiä työkavereiden kanssa. Kun neljä autoilijaa kulkee yhdellä autolla, päästöjä tulee neljä kertaa vähemmän.”

Töissä
Töissä autoedun rinnalle voi ehdottaa polkupyöräetua tai lippua julkisiin kulkuvälineisiin. Myös yksi etätyöpäivä viikossa pienentää hiilijalanjälkeä – ja rauhoittaa arkea. ”Etätyötä varten työpaikan pitää tarjota kunnolliset videopalaverimahdollisuudet”, Toivonen sanoo.

Työpaikkaruokalalta voi toivoa hyviä kasvisvaihtoehtoja ja satokauden huomioimista. Näin ilmastoystävällisiä valintoja on helppo tehdä. ”Äärimmäisyyksiin ei tarvitse mennä. Aluksi voi valita kasvisruokaa muutamana päivänä viikossa. Silloin huomaa myös, miten lihattomuus vaikuttaa omaan elimistöön.”

Harrastuksissa
Moni toimii jo nyt käytännöllisyyden vuoksi ilmastoystävällisesti: lapsia kuskataan harrastuksiin kimppakyydeillä sen sijaan, että jokaisen vanhempi ajaisi paikalle omalla autollaan. ”Harrastuksissakin isoin ilmastovaikutus on yleensä sillä, miten niihin liikutaan”, Toivonen sanoo. Uusia harrastuksia kannattaa etsiä mahdollisimman läheltä kotia ja suosia lajeja, jotka eivät vaadi suuren maa-alan muokkaamista.

Kaupassa
Ostoskoriin on fiksua valita kalaa, kasviksia ja satokauden tuotteita sekä suosia kotimaista ruokaa. Aluksi riittää, että etsii käsiinsä pari loistavaa kasvisruokareseptiä ja lisää viikkoon yhden lihattoman päivän. Tärkeintä on kuitenkin se, että ruokaostokset tulee käytettyä. Jopa kolmasosa maailmassa korjatusta sadosta menee hukkaan. ”Ruokahävikillä on iso ilmastovaikutus. Siksi esimerkiksi muoviin pakkaaminen ei ole yksiselitteisen paha asia, jos se edistää säilyvyyttä ja vähentää hävikkiä.”

Vaate- ja tavaraostoksilla kannattaa pitää mielessä yksi ohjenuora: osta vain tarpeeseen ja niin laadukasta kuin mahdollista.

Illalla
Illalla laitetaan ruokaa ja pyöritetään kodinkoneita. Kaikki tämä vaatii sähköä. ”Vaihda sähkösopimuksesi ekosähköön, jonka tuottamiseen ei käytetä fossiilisia polttoaineita. Se on helppo ja kertaluonteinen juttu, jolla on iso vaikutus”, Toivonen ehdottaa.

Hän neuvoo tarkkailemaan kodin lämpötilaa. Yhden asteen pudotus merkitsee viiden prosentin säästöä sähkölaskussa. ”Jos kerrostaloasunnossa on jatkuvasti liian kuuma, kerro asiasta taloyhtiön hallitukselle.” Nukkumaan mennessä laitteet kannattaa kytkeä pois päältä. Muutoin moni niistä on yhteydessä verkkoon yölläkin. ”Uskon, että netin käytön ilmastovaikutuksesta puhutaan tulevaisuudessa enemmän.

Lähteet: www.hsl.fi, Sitran 100 fiksua arjen tekoa

100 ilmastoteko

Sitra on koonnut sivuilleen sata fiksua arjen tekoa ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Vaikuttavuudeltaan eritasoiset vinkit on jaoteltu teemoittain: liikkuminen, matkailu, asuminen, ruoka, palvelut ja hyvät teot. Lue lisää: www.sitra.fi/hankkeet/100-fiksua-arjen-tekoa