Lisää tehoa, vähemmän virtaa

keittio1

(Teksti Anne Salomäki, Kuvitus Kati Närhi / Napa Agency)

Säästeliäisyys sähkön käytössä on meidän kaikkien yhteinen etu. Energiatehokas arki säästää paitsi ympäristöä myös kodin ja kaupungin budjettia.

Ilmastonmuutoksen myötä energiatehokkuus koskettaa meitä kaikkia. ”Energiaa, jota ei käytetä, ei tarvitse myöskään tuottaa. Siksi sähköntuotannon järkevällä kehittämisellä on suora vaikutus päästöihin”, selventää asiakkuuspäällikkö Janne Hartikainen Vantaan Energia Sähköverkoista.

Ilmastonmuutoksen torjunnan ja sitä seuranneen energiamurroksen myötä Suomessakin on panostettu yhä enemmän uusiutuvaan energiaan. ”Aiemmin sähköntuotantoa pystyttiin säätämään kysynnän mukaan, mutta aurinko- ja tuulienergian teho riippuu säästä. Siksi asiakkaan on tulevaisuudessa mukautettava kulutustaan sähkön tarjontaan.”

Verkon tasapainottaminen kulutusta säätelemällä on paitsi ympäristötietoista myös taloudellisesti viisasta. Hartikaisen mukaan kaikkein fiksuinta sähkön käyttöä onkin käyttämättä jättäminen, oli sitten kyse suurista tai pienistä kilowattituntilukemista. ”Minkä jättää käyttämättä, sen näkee suoraan sähkölaskussa. Sen halvemmaksi sähkö ei muutu.”

Pienillä muutoksilla paljon säästöjä

Energiatehokkuus on maalaisjärkistä puuhaa. Aivan kuten sammutamme vesihanan, kun emme käytä vettä, myös sähkölaitteet on syytä pitää virrattomina aina kun mahdollista. Hartikainen tietää, että omia elintottumuksia on hankala muuttaa. Ympäristönsuojelu, ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnonvarojen säästäminen tuleville sukupolville kannustavat monia energiatehokkuuteen, mutta motivaation lähteenä voi toimia myös raha. ”Sähkön ja energian säästämisestä ei tarvitse tehdä elämäntehtävää. Arjen energiankulutusta
voi tehostaa myös lähes huomaamattomasti, samalla rahaa säästäen tai jopa tienaten.”Esimerkiksi sähkön tuottaminen itse ja ylijäämäsähkön myyminen takaisin verkkoon tekevät energiatehokkuudesta palkitsevaa myös kuluttajan lompakolle.

Uudet innovaatiot osana muutosta

Kunnilla ja kaupungeilla on suurempi hiilijalanjälki kuin asukkaillaan. Vantaa on yksi Suomen nopeimmin kasvavista kaupungeista, mutta Hartikaisen mukaan Vantaan energiankulutus ei ole lisääntynyt samassa suhteessa. Esimerkiksi lämmitys- ja valaistusratkaisut ovat aiempaa tehokkaampia, ja energiankulutus pyritään ottamaan huomioon kaikessa kaupunkisuunnittelussa ja liikenteen sujuvuudessa. Hartikainen muistuttaa, että verkkoyhtiölläkin on merkittävä rooli energiatehokkuuden kehittämisessä ja innovaatioiden testaamisessa. Uudesta teknologiasta hyötyy myös kuluttaja. ”Uudenlaisten teknisten ratkaisujen ja kasvavan automaation ansiosta käyttäjät eivät välttämättä edes huomaa energiatehokkuutta. Kulutusta voi pienentää esimerkiksi hankkimalla energiaa säästäviä laitteita.” Jokaisella kaupunkilaisella on siis mahdollisuus ryhtyä energiatehokkaaksi kuluttajaksi panostamalla pieniin arjen tekoihin. Kokosimme yhteen helpot vinkit kodin energiankäytön tehostamiseksi.

Näin tehostat kodin energiankulutusta:

Hanki uutta harkiten
Sähkölaitteiden energiatehokkuudella on huomattavia eroja. Lähtökohtaisesti uudet sähkölaitteet ovat tehokkaampia kuin vanhat, eli kun vanha pesukone tai lämminvesivaraaja tulee tiensä päähän, se kannattaa korvata uudella, omalle kukkarolle sopivalla vaihtoehdolla. Ehjän laitteen korvaaminen uudella ei kuitenkaan ole suoranainen ekoteko, sillä myös laitteen valmistaminen vie energiaa.

Käytä laitteita fiksusti
Energiatehokastakin laitetta voi käyttää tuhlaillen. Pese siis täysiä koneellisia pyykkiä ja tiskiä, käytä pikapesuohjelmia sekä hyödynnä uunin esi- ja jälkilämpö. Kylmälaitteet vievät paljon energiaa. Muista jääkaapin ja pakastimen asianmukainen käyttö, kuten pakastimen säännöllinen sulattaminen, ja pidä ne erillään lämpöä tuottavista laitteista.

Muista sammuttaa valot
Led-valot ovat huomattavasti hehkulamppuja energiatehokkaampia, siksi led-valaistukseen panostaminen on sekä taloudellisesti että energiankulutuksen kannalta järkevää. Lisäksi valot on syytä pitää pois päältä aina kun niitä ei tarvita: päivisin riittää usein ikkunoista tulviva valo.

Lämmitä maltilla
Kodin lämmittämisessä koneellisen ilmanvaihdon lämmön talteenotto ja lämpöpumput tukevat energiatehokkuutta. Mieti myös optimaalista
huonelämpötilaa, sillä jo asteen pudotus säästää lämmitysenergiaa useita prosentteja. Ja muhkeat villapaidat ovat mukavia! Tarkkaile myös mahdollisia lämpösieppareita. Pidä esimerkiksi ovien ja ikkunoiden tiivisteet kunnossa ja muista tuulettaa ristivedolla, ei ikkunoita pitkään auki pitäen. Saunassakin voi kokeilla hieman miedompia löylyjä. Kymmenen asteen pudotus saunomislämpötilassa vähentää energiankulutusta huomattavasti.

Huolehdi ajoituksesta
Sähkökauppa on tuntipohjaista. Ajoita kulutustasi aikoihin, kun sähköä on paljon tarjolla. Yleensä korkea hinta kertoo siitä, että sähkölle
on paljon kysyntää: jos sinun ei ole juuri silloin pakko käyttää sähköä, sammuta laitteet ja odota halvempaa hetkeä. Ajoitukseen liittyy sekin, että pitää laitteita kytkettynä ja päällä vain tarvittaessa. Laturin pitäminen pistokkeessa turhaan voi tuntua pikkujutulta, mutta monista pienistä teoista syntyy suuria säästöjä.

Hyödynnä automaatio
Sähkölaitteiden käytön automaatio on kätevä ja tehokas apu kulutuksen optimointiin ja oikeaan ajoitukseen. Esimerkiksi huoneilmaa
tai vettä kannattaa lämmittää silloin kun sille on tarvetta, ei jatkuvasti tai varmuuden vuoksi. Automaatiojärjestelmät huolehtivat fiksusta sähkönkäytöstä ja asumismukavuudesta ilman vaivannäköä, ja lisäksi ne voivat parantaa paloturvallisuutta. Sammuvathan esimerkiksi keittiölaitteesi itsestään, jos ne unohtuvat päälle?

Ryhdy tuottajaksi
Olisiko sinun tai taloyhtiösi mahdollista tuottaa sähköä itse? Entä varastoida? Aurinkosähköjärjestelmät halpenevat jatkuvasti ja houkuttelevat yhä useampia kuluttajia. On mahdollista, että tulevaisuudessa perustetaan myös energiayhteisöjä. Esimerkiksi pieni asuinalue voi yhdessä tuottaa energiaa aurinkopaneeleilla ja jakaa sitä yhteisöön kuuluville, jolloin kaikkea sähköä ei tarvitse ostaa sähköverkosta. Ylijäämäsähköä myymällä voi jopa tienata.

Tarkkaile kulutustasi
Sähköä voi valua hukkaan myös salaa. Vantaan Energia lainaa asukkaille kirjaston kautta kulutusmittareita, joiden avulla voi selvittää, kuinka paljon sähköä kodin eri laitteet kuluttavat. Yhtiöltä voi lainata myös lämpökameroita, jotka osoittavat kotitalouden mahdolliset lämpövuodot. Nykyaikaisten sähkömittareiden mittaustieto kertoo tunnin tarkkuudella, milloin ja paljonko sähköä kuluu. Tieto auttaa pohtimaan, mitä kulutukselle voisi tehdä ja mistä sitä on helpointa nipistää.