Aurinkoenergiaa Etelänavalta napapiirille

naps

(Teksti Tiina Tikkanen, Kuva Lasse Lecklin)

Aurinkoenergian talteenottoa kehitetään nyt vauhdilla, sillä kiertotalous ja vastuullinen energiankäyttö kiinnostavat. Suomalaisen Naps Solar Systemsin aurinkosähköjärjestelmiä löytyy jo 140 maasta.

Helsingin Konalassa sijaitsevan Naps Solar Systemsin seinällä riippuu kuva kamelia taluttavasta beduiinista. Kamelin selkään on kiinnitetty aurinkopaneeli ja kaksi metallista laatikkoa, jotka paljastuvat jääkaapeiksi. ”Siinä viedään lasten rokotteita pakolaisleirille”, selittää toimitusjohtaja Timo Laakso innoissaan.

Napsin aurinkopaneeleita on tosin asennettu muihinkin eksoottisiin paikkoihin, Etelämantereelle asti. Suomessa on jo pitkään ollut vaikuttavaa aurinkoenergiantuotannon osaamista. Naps on suomalaisyrityksistä perinteikkäin: Nesteen organisaatiossa vuonna 1981 syntynyt Advanced Power Systems itsenäistyi 2000-luvun alussa ja nimettiin myöhemmin Naps Solar Systemsiksi.

Ensimmäiset vuosikymmenet Napsin liiketoiminta keskittyi ulkomaille. Yritys on toimittanut 250 000 aurinkosähköjärjestelmää 140 eri maahan. Nyt toiminnan painopiste on Suomessa, sillä aurinkosähkö kiinnostaa kotimaassa enemmän kuin koskaan ennen. Aurinkoenergiaa hyödynnetään niin kaupunkipyöräasemilla kuin uimahalleissa.

Valkoinen paneeli on visuaalinen valinta

Vilkkaan kysynnän myötä aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet, ja kotitaloudet sekä yritykset voivat nykyään hankkia aurinkosähköjärjestelmän avaimet käteen -palveluna. ”Kuluttajien tietoisuus on kasvanut. Monet asennuttavat paneeleita kesämökeille ja omakotitaloihin”, Laakso sanoo.

Kuluttajia Naps palvelee valtuutettujen jälleenmyyjien kautta. Yrityksille se tarjoaa myös erilaisia konsultointipalveluita liittyen järjestelmän suunnitteluun, rakentamiseen, käyttöön ja huoltoon. Tuotesuunnittelusta ja projektinjohdosta vastaa noin 20 aurinkosähkön asiantuntijaa. ”Lisäksi meillä on Virossa tehdas, jossa pystymme valmistamaan erikoismittaiset paneelit ja muut kehittämämme tuotteet.” Tällä Laakso viittaa muun muassa yrityksen uusimpaan tuotteeseen, valkoiseen aurinkopaneeliin. Valkoinen on mustaa aurinkopaneelia huomaamattomampi ja sitä voidaan hyödyntää vaativissakin arkkitehtuurisissa taidonnäytteissä.

”Ensimmäinen toteuttamamme valkoisten paneelien asennus on valmistunut ruotsalaiseen kiinteistökohteeseen, ja odotamme mielenkiinnolla seuraavia projekteja.

Laakso kertoo, että tiivistynyt yhteistyö arkkitehtien kanssa on yksi syy valkoisen aurinkopaneelin kehittämiseen. Nykyään arkkitehdit saattavat jopa suunnitella rakennuksen aurinkosähköjärjestelmä edellä.

Toimitusjohtaja näyttää toista kuvaa neuvotteluhuoneen seinällä. Kuvassa on Ahvenanmaalla sijaitseva toimistorakennus, jonka seinät ja katto ovat erikoismitoitettujen aurinkopaneelien peittämät. Kokonaisuus on suunniteltu yhdessä ruotsalaisen arkkitehdin kanssa.

Aurinkosähköä palveluna

Kotimaisille aurinkoenergiamarkkinoille tulee jatkuvasti uusia toimijoita. Laakson mukaan tilanne on samankaltainen kuin tuulivoima-alalla kymmenisen vuotta sitten.

Laakso on ollut Napsin palveluksessa vasta kesäkuun alusta lähtien mutta työskennellyt koko uransa energia-alalla, erityisesti uusiutuvien energialähteiden parissa. ”On mahtavaa olla täällä töissä juuri nyt. Ala ei ole vielä täysin vakiintunut, ja jos haluaa pysyä juoksussa mukana, on kehitettävä erilaisten tuotteiden lisäksi uudenlaisia palveluja”, hän kertoo innostuneesti.

Oiva esimerkki uudenlaisesta palvelusta on Naps Aurinkovoimala -konsepti. Siinä asiakas ei osta omaa aurinkosähköjärjestelmää, vaan maksaa vain katolle asennettavan järjestelmän tuottaman sähkön käytöstä. Naps suunnittelee, asentaa ja huoltaa järjestelmän.

”Naps Aurinkovoimalassa paikallisesti tuotetun puhtaan sähkön käyttö on haluttu tehdä yhtä helpoksi kuin tavallisen sähkön ostaminen”,
Laakso tiivistää. Aurinkovoimala-konsepti on saanut hyvän vastaanoton. Keväällä Sitra valitsi sen Suomessa toteutettujen, inspiroivimpia kiertotalouden keksintöjä esittelevälle Kiertotalouden kiinnostavimmat -listalleen. Kiertotaloudessa tuotanto ja kulutus perustuvat omistajuuden sijaan palveluiden käyttöön. Aurinkovoimalapalvelun asiakkaat osoittavat siis vastuullisuuttaan kahdella tavalla: hyödyntämällä kiertotaloutta ja kuluttamalla aurinkosähköä. ”On sellainen fiilis, että tässä ollaan ihan oikeasti rakentamassa tulevaisuutta.”

Vantaan Energia on Naps Solar Systemsin osakas ja myy Napsin aurinkopaneeleja.
www.vantaanenergia.fi/aurinkosahko