Uusi energia aktivoi kuluttajan

Tulevaisuuden energiajärjestelmän ihanneasiakas ei ole vain energian kuluttaja, vaan myös sen tuottaja ja jopa rahoittaja. Poliittisestikin voi vaikuttaa.
Aktiivinen kuluttaja voi hyötyä paljon kohti päästöttömyyttä kurkottavasta energiajärjestelmästä. Sitran vanhempi neuvonantaja, vähäpäästöisiin energiaratkaisuihin perehtynyt Oras Tynkkynen sanoo, että kuluttajilla on valtavasti vaikutusmahdollisuuksia meneillään olevassa murroksessa.
Kokeile uusia energiaratkaisuja
Tynkkynen kannustaa suomalaisia ottamaan käyttöön uusia energiaratkaisuja. Sellaisia ovat esimerkiksi lämpöpumput ja aurinkoenergia. ”Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet rajusti, ja aurinkosähköstä on tullut monessa tilanteessa kannattava energiamuoto”, Tynkkynen sanoo. Tällä hetkellä pientuottajan kannattaa käyttää tuottamansa sähkö itse, mutta jatkossa malli tukee paremmin kuluttajan osallistumista sähkömarkkinoille. Suuremmaksi tuotannoksi Tynkkynen visioi aurinkopaneeleja kauppakeskusten, pysäköintitalojen ja varastojen
katoille.
Lämpöpumpun avulla kuluttaja voi säästää lämmityskuluissa jopa satoja euroja vuodessa. Lämpöpumput tuottavat jo 8,1 prosenttia suomalaiskotien lämpöenergiasta. Pelkästään viime vuonna niitä myytiin 62 000 kappaletta.
Auta säätelemään kulutusta
Nollapäästöisessä energiajärjestelmässä tuotanto vaihtelee, koska energiaa tuotetaan muun muassa tuulesta ja auringosta. Koska tuotannon määrä riippuu säästä, tarvitaan kysyntäjoustoa. ”Tuotanto ja kysyntä pitää saada kohtaamaan kaikissa tilanteissa. Kulutusta aletaan ohjata nykyistä älykkäämmin.” Ohjailuun on pian mahdollisuuksia vaikka kuinka. Esimerkiksi jääkaappi ja pakastin voivat olla viilentämättä vartin. Myös kaukolämpöä voisi säädellä kulutuksen mukaan. Lämmöntuotantoa saisi tasapainotettua tehokkaasti esimerkiksi siten, että termostaatit säätäisivät huonelämmön vaikka astetta matalammaksi aamusuihkun kulutuspiikin aikana.
”Termostaattijärjestelmä pystyy säätelemään lämpötilaa hyvin älykkäästi, ja tulevaisuudessa myös energiayhtiöt tarjoavat asiakkailleen helppokäyttöisiä, energiaa säästäviä palveluja. Tällaisiin koehankkeisiin kannattaa lähteä mukaan”, Tynkkynen rohkaisee. Hän huomauttaa, että hankkeista pitää olla kuluttajille hyötyä esimerkiksi niin, että niihin osallistumisesta saa alennusta.
Vaadi fiksua palvelua
Tynkkynen kannustaa asiakkaita vaatimaan energiayhtiöiltä fiksua palvelua ja kertoo esimerkin yhdestä kiinnostavasta mallista. ”Taloyhtiö voisi tarjota kaikille asukkaille 20 asteen huonelämpötilan, mutta jos asukas haluaisikin 22 astetta, lisäenergiasta pitäisi maksaa.” Tällöin kestävä ratkaisu olisi oletusarvo ja vähemmän kestävästä pitäisi tehdä aktiivinen valinta. Kyselyjen mukaan valtaosa suomalaisista haluaa puhdasta energiaa. Tynkkynen neuvoo vaatimaan sitä suoraan energiayhtiöiltä, joilla on aito tarve kuunnella asiakkaita. ”Suomessa sähkönkuluttajista on kova kilpailu. Kaikki yhtiöt haluavat vahvan asiakassuhteen”, Tynkkynen perustelee.
Rahoita vain uusiutuvaa energiaa
Kaikki suomalaiset ovat sijoittajina mukana energiamarkkinoilla eläkerahastojen ja pankissa olevien säästöjen kautta. ”Tässä voisi terhakoitua ja kysellä eläkeyhtiöistä, että mihin asiakkaiden rahoja sijoitetaan. Olisi hienoa, jos suomalaiset rahoituslaitokset sanoutuisivat laajemmin irti fossiilisesta energiasta.”
Aktiivinen energiakansalainen on paitsi kuluttaja ja sijoittaja myös äänestäjä. ”Suomessa on keväällä kolmet vaalit. Omalta puolueelta voi ennen äänestämistä tivata, miten se rakentaa kestävää energiajärjestelmää”, Tynkkynen vinkkaa.
Miksi nyt puhutaan kysyntäjoustosta?
Tuotannon ja kulutuksen pitää olla koko ajan tasapainossa sähköjärjestelmässä. Kun fossiiliset polttoaineet jäävät pois käytöstä, energiajärjestelmässä on enemmän hankalasti säädettäviä tuotantomuotoja, kuten ydinvoima ja säästä riippuvat aurinko- ja tuulivoima. Siksi kysyntäjouston merkitys ja kuluttajan rooli energiajärjestelmässä kasvavat. Kysyntäjousto on energiankulutuksen ajoituksen säätelemistä niin, että kulutuspiikit tasaantuvat ja energiankulutusta ohjataan mukailemaan tuotantoa. Älykkäiden ohjausjärjestelmien ansiosta kuluttaja ei huomaa tätä välttämättä lainkaan.