Laita jalometalli kiertoon

koru2

Käyttämättömät korut ja muun kodin jalometallin voi myös kierrättää uusiokäyttöön.

Laita materiaali kiertoon. Suomessa toimii useita jalometalleja kierrättäviä yrityksiä, jotka ostavat kultaa ja hopeaa kaikissa muodoissa. Kierrätettäväksi kelpaavat korujen lisäksi muutkin kulta- ja hopeaesineet. Myös tummentuneet jalometallit voi kierrättää.

Päästä irti vanhasta rakkaudesta. Yleisimpiä kierrätettäviä ovat 14 ja 18 karaatin sormukset, ketjut ja korvakorut. Myy painonsa arvoisena. Romukultana tai -hopeana myydystä korusta maksetaan grammahinta painon mukaan.

Pyydä hinta-arvio. Omat kulta- tai hopeaesineet voi lähettää kultasepän arvioitavaksi. Lähetys onnistuu yrityksen toimittamalla turvapussilla, jonka sisältö on vakuutettu. Esimerkiksi Suomen Jalometallikierrätys Oy vakuuttaa lähetyksen 3 000 euroon saakka.

Tee ekologinen valinta. Tavalliset kultakorut valmistetaan useimmiten kierrätetystä kullasta, mikä on todellinen ekoteko teolliseen kullankaivuun verrattuna. Yksi kultagramma aiheuttaa valtavan hiilijalanjäljen, sillä sitä varten pitää kaivaa jopa neljä tonnia maata.

Palauta jalometalli hyötykäyttöön. Suomessa kierrätetyt jalometallit puhdistetaan ja sulatetaan Norjassa, jonka jälkeen ne palaavat markkinoille. Kierrätetty kulta myydään muun muassa kultasepille, koruteollisuuteen ja hammaslääketieteen käyttöön. Kierrätettyä hopeaa käytetään esimerkiksi elektroniikkateollisuudessa.

Kokeile huutokauppoja. Arvokkaita koruja ja muita jalometalliesineitä voi tarjota myyntiin arvoesineisiin erikoistuneisiin huutokauppoihin tai vintageliikkeisiin. Korun hinnan arvioinnissa kannattaa kääntyä asiantuntijan tai kultasepän puoleen.

Myy korut netissä. Koruille voi löytyä ostajia myös nettikirppareilta. Korujen myymistä helpottavat tallessa oleva aitoustodistus ja koruun painetut leimat. Jokainen kultaseppä leimaa tekemänsä työn omalla leimallaan, jota ilman on mahdotonta varmistua korun aitoudesta.

Lähteet: MTV3, Savon Sanomat, Suomen Jalometallikierrätys Oy