Kaapin kätköistä

Hyvin varusteltu ruokakomero säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä. Keittiön perusainekset pelastavat myös Pipsa Hurmerinnan arjen, mausta tinkimättä.
Mietitty ruokakomero pelastaa kiireisen arjen. Sen avulla syöt edullisesti ja hyvin, vaikka et jaksaisi lähteä kauppaan”, sanoo kokki, radiotoimittaja ja ruokakirjailija Pipsa Hurmerinta. Hyvin varusteltu ruokakaappi säästää myös ympäristöä. Kun keittiöstä löytyvät tarvittavat perusraaka-aineet, saa jääkaapin jämät ja ikkunalaudalle unohtuneet yrtit hyödynnettyä kiireessä vaivattomasti – ja pelastettua hävikiltä. ”Pyrin myös esikäsittelemään kaikki kotiin tuodut kasvikset heti. Pesen, revin ja pussitan saman tien esimerkiksi lehtikaalin, jolloin se on aina käyttövalmiina smoothieta tai omelettia varten.”
Hurmerinta sanoo olevansa impulsiivinen kokki, mikä sopii keskustassa asuvalle. Jos jotain sittenkin puuttuu, naapurikorttelin lähikaupassa voi piipahtaa vaikka päivittäin. ”Lempipuuhaani on ostaa punaisella tarralapulla merkittyjä tuotteita ja tehdä niistä maistuvaa ruokaa.”
Säilykkeitä ja mausteita
Hurmerinnan keittiöstä löytyy aina pastaa, riisiä, linssejä, papuja, tomaattisäilykkeitä ja kookosmaitoa. Eivätkä suola ja pippuri riitä makuja rakastavalle kokkaajalle alkuunkaan. Lisäksi tarvitaan ainakin dukkahia, sumakkia, laventelia, savupaprikaa, gochujang-tahnaa, tahinia, tuoretta chiliä, inkivääriä ja valkosipulia. ”Sunnuntailounaaksi teen usein nopean anjovis- valkosipuli-chilipastan, jonka makua syvennän kapriksilla, oliiveilla ja parmesaanilla.”
Arjen pelastajien ykkönen on maukas, moneen taipuva linssikeitto. ”Eilen löysin sitä pakastimesta yhden annoksen. Ruokaa tarvittiin kuitenkin kahdelle nälkäiselle aikuiselle, joten täydensin soppaa keitetyllä kvinoalla. Siitä tuli täydellinen myöhäisillan ateria.”
Maltillinen hamstraaja
Vaikka kuiva-aineet säilyvät pitkään, Hurmerinta pyrkii pitämään kotivarastonsa maltillisena. ”Elämäni mullistui, kun siirsin astiamme vanhaan kylmäkomeroon ja järjestelin ruoka-aineet vetolaatikoihin. Kaapin perälle unohtui aiemmin kaikenlaista, mutta laatikoiden ansiosta olen koko ajan kartalla siitä, mitä aineksia keittiöstäni löytyy.” Hurmerinnan perheen kauppalappuna käytetään jaettavaa Wunderlist-applikaatiota, johon kerätään listaa tarpeista ja merkitään tehdyt ostokset. Silloin kaappiin ei tule hankittua vahingossa montaa punaviinietikkapulloa tai hillosokeripussia. ”Suosin pahvisia säilyketölkkejä metallisten sijaan, koska ne painavat vähemmän ja menevät pienempään tilaan. Tomaattisäilykkeet ostan kuitenkin lasipurkeissa, myös makusyistä. Purkit vien kierrätykseen tai käytän kukkavaaseina.”
Pipsa Hurmerinnan ja Meri-Tuuli Väntsin samannimiseen tv-ohjelmaan perustuva Samassa liemessä -kirja (WSOY 2018) sisältää inspiroivaa kokkaamista, mutkattomia reseptejä ja arkea helpottavia näppäriä vinkkejä.
KIIREISEN VIIKON LINSSIKEITTO *
neljälle
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
4 cm:n pala tuoretta inkivääriä
4 cm:n pala tuoretta kurkumaa
1 tuore chili tai 1 tl chilirouhetta
2 rkl neitsytkookosöljyä tai rypsiöljyä
1 tl juustokuminaa
800 g punaisia linssejä suolaliemessä
2–3 l kasvislientä
Silppua kuoritut sipulit, valkosipulinkynnet, inkivääri, kurkuma ja chili hienoksi silpuksi. Kuumenna öljy isossa kattilassa. Lisää silppuamasi ainekset kattilaan ja paista, kunnes ne alkavat ruskistua. Lisää juustokumina ja sekoita. Anna paistua vielä minuutin verran. Huuhtele ja valuta linssit, kaada ne kattilaan ja sekoita. Lisää kasvisliemi ja anna porista puolisen tuntia. Lisää kattilaan tarvittaessa vettä.
* …ja miten sitä jatketaan viikon mittaan
MA: syö keittoa sellaisenaan
TI: lisää keittoon kourallinen silputtua
lehtikaalia tai pinaattia
KE: jatka keittoa millä tahansa
säilykepavuilla, joita kaapistasi löytyy
TO: lisää keittoon purkillinen
tomaattimurskaa ja ruukku tuoretta
basilikaa, keitä lisukkeeksi pastaa
PE: taputa itseäsi selkään ja osta
säästyneillä rahoilla itsellesi kunnon pihvi