Tiivisteet kuntoon

Jotta kylmä pysyy siellä missä pitääkin, kannattaa tarkistaa että tiivisteet ovat kunnossa – olipa kyse sitten kodista tai pakastimesta.
Talven tulosta varoitellaan joka syksy paitsi autoilijoita, veneilijöitä ja mökkeilijöitä myös kerrostalo- ja omakotiasujiakin. Jokavuotisesta luonnonilmiöstä muistuttamisen tarkoitus on tietenkin kehottaa varautumaan muuttuviin olosuhteisiin.
Asumisessa tämä tarkoittaa, että syksyllä ilmojen viiletessä on hyvä varmistaa, että olo ja elo ovat leppoisaa siinäkin vaiheessa kun pakkanen paukkaa ja kylmä pohjatuuli ujeltaa ulkona. Että viileä ilma pysyy ulkona ja lämmin sisällä.
Kodikasta lämpöä
Kodin lämpö on yksi asumisen merkittävimmistä ominaisuuksista. Kotoisan ja lämpimän tunnelman luovat asukkaat itse, mutta myös konkreettisesti lämpötila on olennainen osa asumisen mukavuutta. Motivan tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun oleskelutilojen lämpötila on keskimäärin 21 astetta. Eri tiloissa voi kuitenkin olla erilainen sisälämpötila. Esimerkiksi kodin makuuhuoneisiin monelle riittää selkeästi matalampi lämpö. Makuutiloissa suositeltava lämpötila onkin 18–20 astetta, sillä vähän viileämmässä unen saaminen on helpompaa ja uni rauhallisempaa. Oleskelutiloissa sen sijaan suositeltava lämpötila on 20–21 astetta. Yksilöllisiä eroja ja tottumuksia toki löytyy aina.
On kuitenkin merkittävää seurata eri lämpötiloja kotona, sillä oikea sisälämpötila parantaa asumisviihtyvyyttä ja sisäilman laatua. Sopiva sisälämpötila myös vähentää talvikaudella ilman kuivuuden tunnetta ja on lisäksi taloudellisesti järkevää. Yhden asteen muutos huonelämpötilassa vastaa viittä prosenttia lämmityskuluissa.
Vältä vedontunne
Viileyden tunne asunnossa ei aina johdu pelkästään mittarin lukemasta. Sisällä voi tuntua epämiellyttävää vedontunnetta, johon voi olla useampia syitä. Etenkin vanhemmissa rakennuksissa ulkoseinien eristeet ovat saattaneet painua kasaan, jolloin ilmavuotoja voi esiintyä. Rakenteissa voi myös olla ilmasiltoja, joiden kautta lämpöä johtuu ulos talosta.
Koneellinen ilmanvaihto voi myös aiheuttaa vetoa sisäilmassa. Liian kylmä tuloilma viilentää sisätilat talvisaikaan turhankin tehokkaasti. Ilmanvaihto on siis syytä säätää pakkasilla pienemmälle ja varmistaa samalla, että tuloilmaventtiilit ovat talviasennossa. Pienempiä ja helposti tarkistettavia kohteita ovat ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Hyvät ikkunatiivisteet saattavat kestää vuosikymmenenkin, mutta jossain vaiheessa jokainen ikkuna tarvitsee ainakin tiivisteiden tarkistuksen. Hyvä ikkunatiiviste on materiaaliltaan joustavaa ja paksuudeltaan vähän paksumpi kuin se asennettava väli.
Pakastin kuntoon
Ajankohtaista syksyllä on myös pakastimen kunto. Yleisesti ottaen vanhat pakastimet kuluttavat sähköä huomattavasti enemmän kuin uudet energiatehokkaat laitteet, joten pakastimen vaihto uuteen on usein järkevä valinta.
Pakastimen säännöllinen sulattaminen – kerran vuodessa – auttaa sähkön säästössä. Mitä enemmän pakastimen sisäpinnoilla on paksua jääkerrosta, sitä enemmän laite kuluttaa sähköä. Myös pakastimen tiivisteiden kuntoa kannattaa seurata. Vähintäänkin tiivisteet on puhdistettava hyvin ja tarvittaessa ne pitää vaihtaa. Samoin pakastimen tuuletuslaitteiden säännöllinen puhdistaminen liasta ja pölyistä auttaa sähkönkulutuksen hallinnassa.
Oikea sisälämpötila parantaa asumisviihtyvyyttä ja sisäilman laatua.
HUOLENPITO SÄÄSTÄÄ ENERGIAA
1. Mittaa huonekohtaiset sisälämpötilat. Hiukan viileämpi makuuhuone takaa paremmat unet.
2. Säädä koneellisen ilmanvaihdon tuloilmaventtiilit talviasentoon.
3. Sulata ja puhdista pakastin säännöllisesti.