Raakaruokareseptit

raakaruoka2

Sorbettitorttu

Pohja
• 1 osa kuivattuja viikunoita, poista kannat
• 1 osa siemen-/pähkinäaineksia eli kookoshiutaleita sekä jotain seuraavista: pekaani-, saksan- tai parapähkinöitä, manteleita tai auringonkukansiemeniä, mausteita kuten esim. vaniljaa, kanelia, kardemummaa

Sinulla on siis esim. 4 dl viikunoita sekä yhteensä 4 dl siemen-/pähkinäaineksia. Jauha siemenet, pähkinät tai mantelit kuiviltaan kuivassa tehosekoittimessa jauheeksi. Sekoita monitoimikoneessa kaikki ainekset torttupohjaksi. Taikina saa jäädä hieman rouheiseksi. Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, voit jauhamisen jälkeen saksia viikunat pikku silpuksi ja vaivata käsin kaikki ainekset massaksi.

Levitä laakealle tarjoilulautaselle ”korppujauhoiksi” pari rkl kookoshiutaleita. Ala keskeltä lautasta painella massaa vähän vajaan 1 cm:n paksuiseksi kerrokseksi. Nosta torttuun pienet reunat.

Kerma
• 1 osa cashewpähkinöitä tai manteleita
• 2 osaa kypsää avokadoa
• vaahterasiirappia, kookossokeria, steviaa tms. makeutteeksi
• vaniljaa
• tilkka vettä
Jauha kuivat cashewpähkinät kuivassa tehosekoittimessa jauheeksi. Halkaise avokado, poista kivi ja kaavi hedelmä kuorestaan sekoittimeen. Lisää vähän valitsemaasi makeutetta ja vaniljaa sekä ensin vähän vettä. Sekoita aineksista paksu kerma ja lisää vettä vain sen verran kuin tehosekoitin toimiakseen tarvitsee. Kukin voi annostella kermaa itse torttupalalleen.

Sorbetti
Ota pakastimesta mansikoita muutamaksi minuutiksi ensin huoneenlämpöön. Sekoita mansikat tehosekoittimessa massaksi, jolloin saat sorbettia. Joudut välillä sulkemaan koneen ja kaapimaan massaa laidoilta alas. Halutessasi voit sekoitusvaiheessa myös makeuttaa mansikoita esim. puolituoreilla taateleilla tai vaahterasiirapilla. Kuvan torttuun panin myös hieman puolukoita. Levitä sorbetti tortulle ja tarjoile heti.

Lanttukeksit tai -skonssit

Jos sinulla ei ole kasvikuivuria, voit käyttää kuivatukseen uunia. Pane lämpö pienelle ja  uuninluukku raolleen.

Pohja
– 8 dl lanttupalasia
– 5 dl cashewpähkinöitä, manteleita tai auringonkukansiemeniä (jos haluat päästä helpoimmalla,
käytä valmista mantelijauhetta)
– 2 dl auringonkukansiemeniä
– 3/4 tl meri-, himalajan- ym. mielellään hyvää suolaa
– n. 1/3 tl muskottipähkinää

Jauha pähkinät, mantelit ja siemenet kuiviltaan kuivassa tehosekoittimessa jauheeksi. Voit  joutua välillä pysäyttämään koneen ja kaapimaan seosta kannun reunoilta alas.

Mehusta mehulingossa tai -pusertimessa lanttu ja sekoita mehuun myös lantun kuitu. Jos sinulla ei ole mehustinta, raasta lanttu hienolla terällä ja sekoita se vielä massaksi  tehosekoittimessa. Lisää hieman vettä, jos tehosekoitin tarvitsee sitä hienontaakseen raasteen.

Sekoita kaikki ainekset monitoimikoneella taikinaksi. Jos konetta ei ole, sekoita kulhossa käsin kaikki ainekset yhteen taikinaksi. Päällystä kuivurin levyt leivinpaperilla ja levitä keksiseos niille 4–5 mm paksuiseksi levyksi. Vaihtoehtoisesti voit muotoilla palloja ja litistää ne pyöreiksi keksiksi. Jos haluat tehdä skonsseja eli korkeita teeleipiä, muovaile taikinasta tennispalloa pienempiä lieriön muotoisia kökkäleitä.

Kuivata keksejä ensin muutama tunti. Leikkaa keksilevy ruuduiksi ja käännä ruudut ylösalaisin uudestaan kuivumaan, kunnes ne ovat läpeensä rapeita. Kuivata skonsseja muutama tunti, käännä ne ylösalaisin ja jatka kuivattamista, kunnes ne halkeilevat pinnasta ja ovat rapeita. Kuivumisaika riippuu taikinan ja ilman kosteudesta, kuivuristasi sekä siitä, millaisen tuloksen haluat. Säilytä keksejä peltirasiassa. Säilyäkseen niiden täytyy kuitenkin olla aivan kuivia. Skonssit olisi hyvä syödä tuoreeltaan, kun ovat rapeita.