Lataa ja varmista

Älypuhelimen akun lataamiseen on kaksi tapaa – oikea ja väärä. Moni lataa väärin, sillä mieleen on jäänyt menneen maailman ohje.
Älypuhelimia ja niiden akkuja on hyvin monenlaisia. Myös akkujen lataustavat vaihtelevat. Litium-akuilla varustetut älypuhelimet on ladattava eri tavalla kuin vanhat nikkelimetallihydridiakkuiset (NiMH) puhelimet.
Akun lataaminen on sinänsä yksinkertaista. TTS Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa uskoo, että ihmisiä hämäävät tajuntaan iskostuneet vanhat akunlatausohjeet.
– Tunnistan nuo vanhat opit itsessänikin. Ennen piti aina käyttää akku tyhjäksi ja ladata se sitten mielellään vaikkapa yön yli täyteen. Vaan eipä enää, Marjomaa sanoo. Älypuhelimet ovat akkuteknologialtaan kovin erilaisia vanhoihin kännyköihin verrattuna. Niinpä oikeanlainen lataaminen
parantaa akkujen kestoa ja kasvattaa merkittävästi laitteen käyttöikää. Väärä lataustapa on siis tässä tapauksessa selkeästi akkua syövä huono tapa.
– Akkua kannattaa ladata mieluummin usein vähän kuin kerralla täyteen. Noin 40–80 prosentin varaus on paras. Muutama lyhyt lataus päivässä on akun käyttöiän kannalta parempi kuin täyteen lataus yön aikana. Jatkuvan latailun sijaan laitteen voi toisinaan rauhoittaa vaikkapa yöksi kokonaan. Akun kestolle on hyväksi, jos laite myös sammutetaan joskus.
Kannettava on samaa maata
Kannettavat tietokoneet ja tabletit ovat akkuteknologialtaan samanlaisia kuin älypuhelimet, joten niihin pätevät samat lait. Erityisesti kannettavilla ohjeita voi silti olla käytännön syistä vaikeampi noudattaa. – Useinhan kannettava on esimerkiksi toimistoissa kiinni telakassa isomman näytön kanssa ja verkkovirrassa koko työpäivän ajan. Toki eri asia on, mikäli kannettava kulkee koko ajan mukana työtehtävissä. Sekä kannettaviin laitteisiin että älypuhelimiin pätee kuitenkin yleisohjeeksi esimerkiksi kuumuuden välttäminen.
Lataa usein ja vähän mieluummin kuin kerralla täyteen.
– Kannettavan kantta on hyvä pitää auki liian lämpenemisen estämiseksi, ja koneen paikka on mieluummin pöydällä kuin sylissä. Myös älypuhelimen akkua säästää laitteen säilytys jossain muualla kuin taskussa, vaikkapa kassissa tai laukussa. Samoin voisi huolehtia siitä, ettei laite ole jatkuvasti suorassa auringonpaahteessa. Koska lataaminenkin lämmittää puhelinta, kannattaa etenkin erityisen tiiviit suojakuoret irrottaa latauksen ajaksi.
Oma laturi, paras laturi
Laturiksi Marjomaa suosittelee aina laitteen omaa laturia, sillä se lataa varmimmin laitetta valmistajan määrittämällä turvallisella vauhdilla. Hän huomauttaa vielä myös pikalatauksesta. Esimerkiksi Quick Charge -tekniikkaa hyödyntävät Android-puhelimet voi ladata selvästi nopeammin nostamalla latausjännite varaustilanteen mukaan selvästi normaalia suuremmaksi.
80 prosentin varaus tulee täyteen noin puolessa tunnissa. Myös iPhone 6 ja sitä uudemmat Apple-puhelimet saa iPadin tehokkaalla laturilla täyteen normaalia nopeammin. – Pikalatauksen käyttäminen lyhentää kuitenkin hitaasti mutta väistämättä myös akun elinikää, joten kiireettömän kannattaa tyytyä peruslaturiin.
SEURAA KULUTUSTASI
• Oman talouden energiankulutusta voi tarkastella jopa tuntitasolla
www.vantaanenergia.fi/raportointi/
• Muista myös tilata viikko- ja kuukausitason raportit sähköpostiisi.
• Laitelatauksen energiankulutus on kuitenkin niin pientä, ettei se varsinaisesti
erotu edes lyhyen aikavälin kulutuslukemista.
AKKULATAAJAN ABC
- Kuumuus rasittaa
• Pidä kannettavan kantta auki liian lämpenemisen estämiseksi.
• Pidä konetta mieluummin pöydällä kuin sylissä.
• Pidä kännykkää laukussa, ei taskussa.
• Älä jätä laitetta suoraan auringonpaisteeseen.
• Tiiviit suojakuoret kannattaa irrottaa latauksen ajaksi. - Usea lyhyt lataus on parempi kuin kerralla täyteen.
- Sammuta laite välillä kokonaan.
- Laitteen oma laturi on varmin, käytä sitä.
- Pikalataus rasittaa akkua