Minkälainen sähkönkuluttaja olet?

Teksti Noora Lintukangas, kuvitus Mikko Saarainen/ Napa Agency
Oman sähkönkulutuksen seuraaminen ja ymmärtäminen auttavat säästämään rahaa ja tekemään omaa arvomaailmaa tukevia valintoja myös energiankulutuksessa. Samaistutko sinä eniten Iidaan, Huldaan, Vesaan vai Pekkaan?
Sähkö tulee pistorasiasta. Joillekin tämä tieto riittää, mutta suurimmalle osalle kuluttajista kodin energiankäyttöön liittyvät valinnat ovat astetta monimutkaisempia. Kuinka käyttämäni energia tuotetaan? Paljonko erilaiset sähkölaitteet kuluttavat? Missä määrin voin itse vaikuttaa energiankulutukseeni ja sitä kautta maapallon tilaan? Minkälaiset valinnat sopivat juuri meidän perheellemme?
Energiankulutus liittyy ihmisen omaan arvomaailmaan, ja jotta elämässä voisi tehdä omia arvoja tukevia päätöksiä, on itseensä tutustuttava– myös sähkönkuluttajana. Fiksu energiankäyttäjä osaa valita omia kulutustarpeita vastaavan sähkösopimuksen, mikä säästää niin rahaa kuin energiaa. Fiksu energiankäyttäjä ymmärtää ottaa energiatehokkuuden huomioon myös hankkiessaan uusia sähkölaitteita, suunnitellessaan kodin lämmitystä tai säädellessään valaistusta. Valinnoillaan jokainen kuluttaja ohjaa sähkömarkkinoiden kehitystä. Koska sähkö on näkymätöntä ja sitä on helppo saada seinästä, kulutuksen seuraaminen ei ole välttämättä yksinkertaista. Paitsi jos sinusta löytyy insinöörimäistä Iidaa. Hänelle kulutuksen reaaliaikainen tarkkailu ei ole ongelma,
sillä häntä kiehtovat erilaiset laitteet ja applikaatiot. Iidaa motivoi myös rahansäästö, joten hän ottaa kernaasti vastaan säästövinkkejä.
Hän on hyvin perillä perheensä sähkönkulutuksesta ja siitä, kuinka paljon energiaa kodin sähkölaitteet käyttävät. Sähkölasku ei ole Iidalle koskaan yllätys. Huoleton Hulda sen sijaan kavahtaa uuden teknologian käyttöönottoa ja haluaa tehdä kerralla sellaisen ratkaisun, jonka arviointiin ei tarvitse palata uudelleen. Hän haluaa asioiden sujuvan mutkattomasti. Hulda ei halua olla vaivaksi, mutta hän ei jaksa myöskään nähdä kovin paljon vaivaa sähkönkulutuksensa ja sähkölaskunsa pienentämiseksi. Siksi energiahukka haukkaa Huldan sähkölaskusta suuremman palan kuin hän edes ymmärtää.
Vesa Vihreäkään ei ole kaikkein suunnitelmallisin kuluttaja. Ympäristöasiat ovat Vesalle ensiarvoisen tärkeitä, mutta välillä tasapainoilu ekologisten vaihtoehtojen ja oman mukavuudenhalun välillä on hankalaa. Maailmantuskasta kärsivälle Vesalle päätöksenteko on usein vaikeaa, sillä hän yrittää tehdä monelta kantilta oikeita valintoja. Hän on kuitenkin valmis kompromisseihin.
Periaatteellinen Pekka solmii vahvan luottamussuhteen sähköntuottajansa kanssa ja arvostaa sitä, että homma toimii ilman turhaa säätöä ja ylimääräistä vaivannäköä. Pekan mielenkiinnon kohteet ovat muualla kuin jatkuvassa sähkönkulutuksen tarkkailussa, vaikka energiankulutus sinällään kiinnostaakin häntä. Hän on perussäästäväinen, mutta rahankäyttö ei ole hänelle ongelma, kunhan raha menee hyvään tarkoitukseen. Pekalle tärkeää on itsenäisyys.
Tervetuloa tutustumaan tarkemmin Iidaan, Huldaan, Vesaan ja Pekkaan sekä pohtimaan, millainen sähkönkuluttaja itse olet. Samalla saat vinkkejä oman sähkönkulutuksesi järkeistämiseen.
Iida Insinööri on tarkka ja tehokas
Iida herää aamulla aikaisin, niin kuin kunnon ihmiset tekevät. Hän rakastaa aamurutiinejaan: puoliso ja lapset nukkuvat vielä, kun Iida napsauttaa kahvinkeittimen päälle, hakee lehden ja viettää puolituntisen rauhassa. Lapset herätetään tasan kello 7. Onneksi he ovat jo niin isoja, että osaavat täyttää astianpesukoneen ja laittaa kengät eteiseen vierekkäin. On upeaa, kun kaikki kantavat vastuunsa.
Töihin Iida kulkee bussilla. Aikataulun hän tarkistaa bussiyhtiön sovelluksesta, vaikka osaakin sen ulkoa. Häntä inhottaisi seistä räntäsateessa tietämättä, missä linja-auto viipyy. Hän pitää työstään käyttöliittymäinsinöörinä, ja ongelmanratkaisu inspiroi häntä edelleen jokaisena työpäivänä. Sauna lämmitetään lauantaisin, sillä tiheämpi saunomistahti kuluttaisi energiaa suhteettoman paljon. Iida on tyytyväinen elämäänsä, vaikka aina voisi vielä hieman parantaa, tehostaa ja säästää. Kotona palavat led-lamput, ja ystävätkin ihmettelevät Iidan perheen sähkölaskun pienuutta. Koska kulutusvalinnat ovat jo hyvin tietoisia, niitä voi enää lähinnä hienosäätää.
Energiansäästövinkkejä, kuten tietoa erilaisten verhojen lämmöneristyskyvystä, löytyy Motivan sivuilta (www.motiva.fi). Iidan perheelle saattaisi sopia pörssisähkö, jonka hinta vaihtelee markkinoiden mukaan. Se on tutkitusti edullisin tapa ostaa sähköä.
Hulda Huoleton on mutkaton ja originelli
Hulda herää milloin mihinkin aikaan, sillä joustava ja vaihteleva freelancetyö mahdollistaa hetkessä elämisen. Lapsetkin osaavat lähteä kouluun jo itsekseen. Herättyään Hulda harkitsee edellispäivän astioiden tiskaamista, mutta päättää sen sijaan viedä aamiaisen sänkyyn ja soittaa ystävälleen. Aamuisin Hulda juo mielihalujensa mukaan kahvia tai teetä. Juuri nyt hänen suosikkejaan ovat sitrus-fenkolitee ja joulukahvi, vaikka eletäänkin kevättä.
Hulda syö usein ulkona, mutta tekee myös kotonaan eksoottisia ruokakokeiluja. Joinakin syksyinä hän innostuu sienestämisestä, marjastamisesta ja sadon säilömisestä, mutta useimmiten innostus jää ajatuksen tasolle.
Saunassa Hulda ei käy siitä yksinkertaisesta syystä, ettei hänen kotonaan ole saunaa. Sähkösopimuksen kilpailuttaminen tuntuu Huldasta vaivalloiselta, eikä hän ole myöskään innostunut tarkkailemaan kulutustaan. Huldalle voisi sopia toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jonka hinta päivittyy puoli- tai neljännesvuosittain. Energiaa voi säästää helposti esimerkiksi laskemalla kodin sisälämpötilaa niin, että makuuhuoneen lämpötila on 18–20 astetta ja oleskelutilojen 20–21 astetta. Laturit kannattaa irrottaa pistorasioista kun niitä ei käytä ja polttimot vaihtaa asteittain led-lamppuihin. Uusia sähkölaitteita hankittaessa on hyvä huomioida niiden energiatehokkuus.
Vesa Vihreä on ympäristötietoinen tasapainottelija
Vesa herää aamuisin puoli kahdeksalta, tassuttelee keittiöön ja laittaa luomukahvin valumaan. Hän pitää paperilehdestä, mutta lukee nykyään uutiset padiltä, sillä se on ympäristöystävällisempää. Vesa lukee myös seikkailukirjoja ja dekkareita, muttei haaveile enää Etelä-Amerikan-matkasta. Vesan perheessä pyöräillään, noudatetaan liikennesääntöjä ja käytetään kypärää. Kun lähdetään ystäväperheen mökille, sähköauto vuokrataan yhteiskäyttöpalvelun kautta. Vesa ei pidä uuden teknologian opettelusta, mutta kokee tällaisten uhrausten tekemisen velvollisuudekseen. Kuinka hän muuten selittäisi välinpitämättömyytensä lapsenlapsilleen?
Vesalla on usein huono omatunto kulutuksesta, joten hän pyrkii vähentämään sitä. Tieto lisää kuitenkin tuskaa ja vaikeuttaa fiksujen päätösten tekemistä. Vesalle sopisi ekologinen sähköntuotantomenetelmä, ekosähkö, tuulisähkö tai aurinkosähkö, joka tukisi hänen arvomaailmaansa.
Omakotiasuja hyötyy myös aurinkopaneeleista, ja konkreettisena ympäristötekona ne muistuttavat olemassaolostaan päivittäin. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa kannattaa tarkistaa tiivisteiden ja ilmanvaihdon kunto, ettei lämpö karkaa harakoille. Omakotiasujat voivat myös hyödyntää aikasähköä, joka tarkoittaa, että esimerkiksi pyykinpesu hoituu kello 22–07 edullisemmalla yösähköhinnalla.
Pekka Periaatteellinen on sitoutunut ja itsevarma
Pekka herää kun itse niin päättää. Joidenkin mielestä hän on jäärä, omasta ja lähipiirinsä mielestä varsin oikeudenmukainen. Pekalla on vahvat mielipiteet, eikä hän perusta ihmisistä, jotka eivät osaa vastata selkeästi kyllä tai ei. Puoliso keittää Pekalle aamukahvin termospulloon, kuten joka aamu. Töihin Pekka ajaa hybridillä, sillä se on kustannustehokas ja järkevä ratkaisu. Pekalle oli iso päätös vaihtaa Mersu Volkswageniin, mutta hän on ylpeä rohkeudestaan ja edelläkävijyydestään. Pekka urheilee paljon ja käy suihkussa pari kertaa päivässä. Saunakin lämpiää usein. Puolison kanssa on ollut puhetta, että saunomista voisi rajoittaa energiansäästön nimissä. Pekka viihtyy kotona ja elää omilla ehdoillaan. Hän uskoo tehneensä kohtuullisen hyvän diilin asiassa kuin asiassa. Suhde puolisoon, työhön ja sähköyhtiöön perustuu luottamukseen.
Miksi vaihtaa, kun homma on toiminut tähänkin asti? Pekalle sopisi helppo ja vaivaton kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus, jonka voimassaolon jatkosta sähköyhtiö huolehtii. Tiettyjen laitteiden sähkönkulutusta Pekka voi seurata kirjastosta lainattavilla, laitteen ja pistorasian väliin asennettavilla sähkönkulutusmittareilla. Loma-asunnollaan Pekan kannattaa hyödyntää kausisähköä, jolloin kesällä käytetty sähkö on edullisempaa kuin talvella.