Lisää pönttöjä jätekatokseen

kasvikset

Kuva Jerzy Görecki/Pixabay

Jätehuoltomääräysten uudistus tulee voimaan pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella vuoden 2021 alussa. Miten se vaikuttaa jätekeräykseen yli neljän asunnon taloyhtiöissä?

Suomessakin kierrätys kehittyy koko ajan. Jos asut vähintään viiden asunnon taloyhtiössä, jossa ei vielä kerätä biojätettä, metallia, lasia, muovia tai kartonkia, lajittelun lisääntymiseen kannattaa alkaa varustautua. Vuoden 2021 alusta näille jätteille nimittäin pitää olla omat astiat kaikissa yli neljän asunnon yhtiöissä pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella.

HSY suunnittelee parhaillaan muutokset huomioivia uusia palvelukokonaisuuksia, joista se tiedottaa tarkemmin syksyllä, joten taloyhtiöissä ei ole toistaiseksi syytä rynnätä uudistuksiin. Joissakin yhtiöissä jätekatoksen uusiminen voi tulla ajankohtaiseksi, mutta toisaalta sekajäteastioiden väheneminen myös vapauttaa tilaa. Muutos ei myöskään välttämättä merkitse sitä, että kaikille jätteille pitäisi olla nykyisenkaltaiset astiat.

Jotain voi silti tehdä jo nyt. Jos taloyhtiössä ei ole vielä biokeräystä, kompostorin mahdollisuus on hyvä laittaa mietintämyssyyn. Se voi olla varteenotettava vaihtoehto, jos taloyhtiössä riittää aktiivisia toimijoita. Biojätteen kompostointi on erittäin ympäristöystävällinen ratkaisu, koska jätettä ei tarvitse kuljettaa ympäri kaupunkia, eikä se maksa taloyhtiölle paljon alkusijoitusta enempää. Lisäksi se synnyttää multaa istutuksille omalla tontilla. Kompostorin käyttöönotosta tulee ilmoittaa HSY:lle saadakseen vapautuksen biojätteen keruusta.

Muutosten taustalla on jätehuoltomääräysten uudistus, joka tulee lajittelun osalta voimaan pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella vuoden 2021 alussa. Se vastaa Euroopan unionin ja Suomen valtakunnallisiin keräystavoitteisiin. Valtakunnallinen jätesuunnitelma asettaa tavoitteeksi, että vuonna 2023 Suomessa kierrätettäisiin 55 prosenttia yhdyskuntajätteistä, kun nyt suurin osa suomalaiskotien roskista poltetaan energiaksi. Toistaiseksi polttoon menee kaikki sekajätteeseen heitetty, vaikka muovi voitaisiin kierrättää uudeksi materiaaliksi. Metalli ja lasi eivät edes pala, vaan päätyvät sekajätepöntöstä muun palamisjätteen mukana kuonakasaa kasvattamaan, ihan turhaan.