Suunnittele, pakasta ja säästä

energia eurot2

Näin vähennät ruokahävikkiä, säästät rahaa ja suojelet ympäristöä.

Suunnittele hyvin. Kauppaan ei kannata mennä nälkäisenä. Suunnittele viikon ruokalista valmiiksi. Hyödynnä kaapeissasi olevia aineksia ja kirjoita kauppalistaan, mitä todella tarvitset. Jos et jaksa tehdä kauppalistaa, ota jääkaapin sisällöstä valokuva.

Valitse sopiva pakkauskoko. Älä osta isoa ruokapakkausta edullisemman hinnan tai pakkausmateriaalin säästämisen vuoksi. Pakkauksen ympäristövaikutus on pienempi kuin poisheitettävän ruoan. Jos ostat ison paketin jauhelihaa tai suuren leivän, pakasta siitä heti osa.

Käytä maalaisjärkeä. Jos aiot käyttää ostamasi ruoan heti, valitse tuote, joka saattaisi muuten päätyä kaupan hävikkikoriin. Muista, että parasta ennen -päivä ei ole viimeinen käyttöpäivä.

Järjestele ruokakaapit fiksusti. Kun purat kauppakassia, asettele vanhemmat tuotteet ruoka- tai jääkaapin etuosaan ja laita uudet ostokset perälle. Näin vähennät pilaantumisen riskiä.

Merkitse avauspäivät. Pidä jääkaapin lähettyvillä tussia, jolla pakkaukseen on helppo merkitä avauspäivämäärä. Neuvo myös perheenjäseniä käyttämään ensimmäiseksi avattu tuote ensin.

Tarkista jääkaappisi lämpötila. Ruoka pysyy tuoreena pitempään, kun pidät jääkaappisi kylmänä. Sopiva lämpötila on yhdestä viiteen astetta.

Tarjoile pienehköjä annoksia. Ruokailijat voivat aina ottaa pannulta ja kattilasta lisää ruokaa. Kun pidät annoskoot maltillisina, lautasilta poisheitettävän
ruoan määrä vähenee.

Anna tähteille uusi elämä. Ylijääneestä illallisesta saat seuraavan päivän lounaan. Pehmennyt hedelmä sopii smoothieen tai piiraaseen, ylikypsä vihannes keittoon, nuupahtanut yrtti pestoon, nahistunut porkkana uunijuuresten joukkoon ja kuivahtanut leipä krutongeiksi.

Ilahduta naapuria ja työkaveria. Jääkö lasagnesta puolet yli? Tuliko kiisseliä liikaa? Mitä jos herättäisit talossasi tai korttelissasi vanhan naapuriavun perinteen ja tarjoaisit hyvää muillekin? Voit myös viedä ruokaa työpaikalle muiden maistettavaksi.

Lähteet: Euroopan komissio, Sitra ja Luke