Luvassa lämpimiä terassi-iltoja

terassi

Kevät- ja syysilloista voi nauttia entistä pitempään terasseilla ja parvekkeilla, kun illan istujia lämmittää terassilämmitin. Vaihtoehtoja on moniin erilaisiin tarpeisiin.

Terassilämmittimien ansiosta terasseilla, patioilla, kuisteilla ja parvekkeilla voi istua mukavasti, vaikka ilta ympärillä viilenisi. Terassilämmittimet ovat helppokäyttöisiä ja turvallisia, kun noudattaa lämmittimien käyttöohjeita ja niissä annettuja suojaetäisyyksiä esineisiin ja pintoihin. Lämmittimiä voi mallista riippuen kiinnittää kattoon ja seinille tai ne voivat seistä omalla jalustallaan. Osa lämmittimistä on näyttäviä, ja ne toimivat lämmittämisen ohella myös sisustuselementteinä. Kauppojen valikoimissa on erilaisiin tiloihin soveltuvia sähkökäyttöisiä infrapuna- ja kvartsilämmittimiä, kaasulämmittimiä sekä uusina tulokkaina bioetanolitakkoja. Lämmittimen valintaan vaikuttavat tila ja käyttötarkoitus. Tuotteen IP-luokituksesta selviää, kuinka hyvin laite kestää pölyä ja kosteutta.

Nopeaa lämpöä kvartsilämmittimellä

Sähköllä toimivia lämmittimiä ovat infrapuna-ja kvartsilämmittimet. Kvartsilämmittäminen on nopeaa, sillä noin 90 prosenttia energiasta muuntuu lämmöksi alle sekunnissa laitteen päälle kytkemisestä. Lämmittimestä lähtevä lämpösäteily lämmittää esineet ja ihmiset, mutta ei kuitenkaan tilassa olevaa ilmaa, joten lämpö ei karkaa tuulen mukana. Kvartsilämmittimien käyttö on kätevää ja energiatehokasta. Kun lämpöä ei terassilla tarvita, voi lämmittimen kytkeä pois päältä. Kun taas mennään ulos, pannaan laite päälle ja se lämmittää heti. Infrapunalämmittimet tulivat markkinoille ensimmäisinä ja alkavat olla jo väistyvää tekniikkaa.

Infrapunalämmittimellä lämmittämiseen kuluu paljon energiaa. Koska laite kuumenee pinnaltaan, asennetaan se tavallisesti korkealle, jottei kukaan polttaisi siinä itseään. Kun lämpö kohoaa ylöspäin, joudutaan tilaa lämmittämään pitkään, jotta myös alhaalla olisi miellyttävää.

Turvallisesti kaasulla

Kaasulämmittimien lämmöstä voi nauttia turvallisesti. Laitteisiin on asennettu liekkivahdit, mikä tarkoittaa sitä, että kun liekki sammuu, kaasun tulo loppuu. Pieniin tiloihin kaasulämmittimet eivät sovellu, koska ne tarvitsevat paljon happea palamiseen. Tilavaatimus lämmittimen käytölle selviää käyttöohjeista. Jos tilaa on tarpeeksi, voidaan kaasulämmittimiä käyttää myös asuntovaunujen etuteltoissa ja lasitetuilla parvekkeilla.

Kaasulämmittimellä lämmittäminen tulee kalliiksi, jos laitetta käytetään täydellä teholla pitkään. Vuorokaudessa 10 kilon kaasupullo on poltettu loppuun ja hintaa lämmittämiselle on kertynyt noin 30 euroa. Yleensä lämmitystarve kestää kuitenkin vain sen aikaa, kun terassilla tai patiolla oleillaan. Ravintoloiden terasseilla käytetään usein suuria, näyttäviä kaasulämmittimiä tai kvartsilämmittimiä.

Bioetanoli palaa puhtaasti

Uusinta uutta lämmittimien saralla ovat bioetanolilla toimivat takat. Suomessa valmistetut HBN-bioetanolitakat eivät vaadi hormia ja ovat siksi helppoja asentaa ja sijoittaa uudelleen. Lämmitysteho takoissa on 4 kW ja paloaika noin seitsemän tuntia. Bioetanolitakat soveltuvat hyvin esimerkiksi parvekkeille, terasseille ja kesämökeille. Tunnelmaa ja lämpöä pimeneviin iltoihin luo lasiluukun takana tasaisesti palava liekki. Takat eivät tarvitse sähköä, mutta ne on mahdollista liittää myös sähköverkkoon. Tällöin lämpö saadaan leviämään takassa olevan puhaltimen kautta tehokkaasti.

Talvellakin terassilla

Erilaisten lämmittimien käyttö terasseilla, kuisteilla, grillikatoksissa ja parvekkeilla on vuosi vuodelta lisääntynyt tekniikan kehittyessä. Suosion lisääntyminen liittyy myös siihen, että nykyisin taloihin rakennetaan useita terasseja ja parvekkeita, joita halutaan hyödyntää pitkin vuotta. Terassi-lämmittimien ansiosta ulkotilojen käyttö – vaikka saunan päälle vilvoitteluun – on miellyttävää myös talvella. 

Asiantuntijana juttuun on haastateltu rakennustarvike- ja LVI-myyjää Jari Sermiötä K-rauta 75:stä.