Kaikki jäte ei käy polttoaineeksi

Vantaan Energia verkkosivuprojekti kuvat high res 6 6420

Vantaan jätevoimalaan ajetaan päivittäin 150–200 kuormaa sekajätettä. Vaikka jäteyhtiöillä on tarkat lajitteluohjeet, kuormien mukana tulee aina myös paljon sellaista, mikä ei jätevoimalaan kuuluisi.

Metallia tulee paljon, vaikkei se kuuluisi jätteen sekaan ollenkaan, harmittelee Vantaan jätevoimalan tuotantopäällikkö Kalle Patomeri. – Jotkut ihmiset tuntuvat luulevan, että jätevoimalassa palaa ihan kaikki. Mutta ei se painava valurautapannu täälläkään energiaksi muutu.

Yllättävän paljon kuormissa on myös biöjätettä, paperia ja pahvia, vaikka niille – kuten metallillekin – on jo vuosia ollut toimivat keräyspisteet. Patomeri sanookin, että suomalaisilla on vielä opittavaa lajittelussa. Tietoa on, mutta oikea lajittelu on käytännössä laiskahkoa. 

– Toki täällä ollaan varauduttu siihen, että ihmiset eivät lajittele jätteitään ihan optimaalisesti, mutta huono lajittelu aiheuttaa meille lisäkustannuksia. On hyvä muistaa, että jätteiden lajittelu on kaikkien etu. Laitteemme toimisivat tehokkaammin ja paremmin, kun seassa ei olisi tänne kuulumatonta tavaraa. Kotitalouksissakin jätemaksuja voitaisiin pienentää, kun sekajätteen määrä vähenisi.

Kadonneen jäljillä

Vantaan jätevoimalassa valtava kahmari sekoittaa ja murskaa väsymättä suurta jätemassaa tasaiseksi rouheeksi ympäri vuorokauden. Silti myös ihmissilmiä tarvitaan tarkkailemaan toimintaa.

– Operaattorit seuraavat koko ajan jätebunkkeria. Jos näkyy jotain epämääräistä, se nostetaan pois. Viikoittain teemme kuormien tarkastuksia. Tällöin kuorma kipataan vastaanottohallin lattialle ja se käydään tarkkaan läpi.

Osa kuormasta menee hylkyyn eli väärä tai epämääräinen jätelaji palautuu jätteenkuljetusyhtiölle. Näin myös jätteen toimittaja saa tietää kuorman sisällön ja voi paikantaa, mistä tulee jätevoimalaan sopimatonta jätettä.

Kalle Patomeri kuitenkin muistuttaa, että pistokokeista huolimatta valtavasta jätemäärästä ei lähdetä etsimään kadonneita tai vahingossa roskien sekaan joutuneita esineitä. – Onhan meille joskus tullut hätääntynyt soitto kadonneesta vihkisormuksesta. On ymmärrettävä, että meillä on täällä 1,5 miljoonan ihmisen jätteet noin reilulta viikolta. Laitteiden toiminnan kannalta on tärkeää seuloa hankalat ja vaaralliset jätteet pois seasta, mutta yhden tuotteen etsiminen on valitettavasti aivan mahdoton pyyntö toteuttaa.

LYHYT MUISTILISTALAJITTELUUN
• Vantaan jätevoimalan polttoaine on sekajäte.
• Paperi- ja pahvijäte kuuluvat paperinkeräykseen.
• Metalliromun paikka on metallinkeräys.
• Risut ja muun puutarhajätteen voi viedä Sortti-asemalle.