Akut latautuvat Vantaalla

sahkoautoilta

Vantaan Energia haluaa parantaa sähköautoilun mahdollisuuksia rakentamalla ja kehittämällä latausverkostoa. Sähköautoillassa autoilijat pääsivät kertomaan latauspaikkojen tarpeistaan.

Huhtikuisena iltana Vantaan Energian jätevoimalan parkkipaikalla seisoo autoja, joista monen kylkiteksti kertoo auton kulkevan sähköllä. Sähköautokertymä ei ole sattumaa, sillä tänään täällä keskustellaan sähköautoilusta. 

Auditoriossa yleisö istuu paikoillaan nauttien kahvia ja sämpylöitä. Kun ensimmäinen esitelmöitsijä, myyntipäällikkö Antti Kallio Volkswagen Centeristä aloittaa puheensa, käy illan tunnelma pian selville. Yleisö kyselee, kommentoi ja kertoo aktiivisesti omia kokemuksiaan. Sähköllä kulkeminen tuntuu luovan innostavan ja positiivisen ilmapiirin. – Olen myönteisesti yllättynyt osallistujien suuresta määrästä. Sähkö- ja hybridiautojen käyttäjät ovat vastanneet kutsuumme ja tulleet paikalle. Meillä on halu tehdä Vantaasta parempi paikka sähköautoilla, ja siksi haluamme kuulla käyttäjien näkemyksiä ja tarpeita niin latauspaikkojen sijainnista kuin hinnoittelustakin, kertoo Vantaan Energian asiakkuuspäällikkö Iivari Airaksinen. – Tällä hetkellä sähkö- ja hybridiautoilla ajavat ihmiset ovat todella omistautuneita asialleen ja haluavat myös kehittää sähköllä ajamisen mahdollisuuksia. Heidän kokemuksistaan ja ideoistaan sähköautoilua tehdään helpommaksi myös kaikille niille, jotka jatkossa valitsevat ladattavan sähköauton tai hybridiauton.

Käyttäjien vinkkejä

Plugit Finland Oy:n myyntipäällikkö Timo Oikarisen alustuksen jälkeen yleisölle jaetaan punaiset ei-laput ja vihreät kyllä-laput. Iivari Airaksinen esittää sähköautoiluun liittyviä väittämiä, joihin kukin vastaa itselleen sopivan väristä lappua nostamalla: ”Voisin käyttää liityntäpysäköintiä, jos siellä voi ladata sähköauton”. Näkemyksiä perustellaan puolin ja toisin, hahmotetaan ongelmakohtia ja toimivia ratkaisuja. Lapputehtävän jälkeen jakaudutaan kolmeen ryhmään, ammattiautoilijat omaansa, muut kahteen muuhun, ja sitten yhdessä mietitään ja merkitään ehdotuksia uusista latauspaikoista Vantaan kartalle. – Kun alamme suunnitella uusia latauspaikkoja ja laturityyppejä, otamme huomioon kaiken tiedon, jota autoilijat meille kertoivat, Airaksinen sanoo ja lupailee kolmesta viiteen uutta latauspaikkaa vuosittain.