Yhden pannun arki

(Teksti Iina Thieulon, Kuvat Maija Astikainen)

Linnea Vihonen loihtii työkseen ruokaa, mutta kotona arkikokkaamisen pitää olla helppoa. Todellista arjen luksusta on jääkaapista valmiina löytyvä ruoka. ” Kun kokkaan, teen tarkoituksella vähän ylimääräistä. Syön mielelläni samaa ruokaa pari kolme päivää”, sanoo kokki Linnea Vihonen. Silloin kun jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, Vihonen saattaa pyöräyttää illalliseksi munakkaan tai simppelin pastan. Mutta arjen elämyksellisyydestä ja ruoan esillepanosta hän ei tingi kiireessäkään. ”Lapsuudenkodissani ei nostettu ikinä muovirasioita pöytään. Minustakin tuli astiaihminen.” Myös värit ja tuoksut ovat Vihoselle tärkeitä: fenkolinsiementen poksahtelu morttelissa, pannulla paahtuvan mustapippurin tuoksu, sahramin tai kurkuman intensiivinen väri. Vihosen keittiön kulmakiviä onkin monipuolinen maustevarasto. ”Ilman sitä moni lempiruokani jäisi arjen tohinassa tekemättä.”

Hapokas perusta

Vihosen arkiruoanlaitto perustuu säntilliseen kuiva-ainevarastoon, josta löytyy aina kokonaisia tölkkitomaatteja, luomukananmunia, kuivapapuja, kapriksia ja oliiveja. Keittiön vakiovieraisiin kuuluvat myös luomusitruunat ja laadukas feta. ”Minulle happo on ruoanlaitossa yhtä tärkeä elementti kuin suola. Jos huomaan kaipaavani ruokaan jotain, kaipaan yleensä hapokkuutta.” Liha on Vihoselle herkku, jota hän nauttii vähän ja harvoin. Marjoja, kuten mökiltä kerättyjä viinimarjoja, hän syö sen sijaan vuoden ympäri. Niitä on pakastin pullollaan. ”Kerään herukat kuin rypäleet viiniin, juuri oikeana hetkenä, pulleina ja täydellisinä.”  Ruokakaupassa Vihonen täyttää ostoskorinsa fiiliksen ja sesongin mukaan. Vasta kotona hän miettii, mitä yhdestä muhkeasta parsakaalista tai hyvännäköisestä punajuuresta voisi taikoa. ”Kokeilen mielelläni ja ennakkoluulottomasti erilaisia makuyhdistelmiä. Monet hyvät asiat ovat syntyneet vahingossa.”

Lähi-idän pyttipannu

Vihosen arkisuosikkeja ovat helpot ja nopeat yhden pannun ruoat, jotka syntyvät yhdellä liedellä ja yhdellä lämmityskerralla. Ja minimaalisella tiskillä. ”Sahramikermakalasoppa, kokonaisena paahdettu kukkakaali, kuorineen paahdetuista maa-artisokista tehty sosekeitto. Tartiflette, ranskalainen peruna-juustovuoka, joka vain paranee lämmitettäessä”, Vihonen luettelee. Yhden pannun ruoista rakkain on kuitenkin Lähi-idän keittiöistä tunnettu shakshuka. ”Olen more is more -kokki, ja tähän ruokaan voin upottaa kaikki suosikkini kapriksista kananmuniin ja tomaateista fetaan. Shakshuka on oman elämäni pyttipannu!” Kun kananmunat onkii pannulta ensimmäisellä aterialla, seuraavana päivänä kastikkeen voi syödä vaikka pastan kanssa. Kolmantena päivänä sen voi soseuttaa keitoksi. ”Erilaisilla kastikkeilla ja lisukkeilla yhden pannun ruoat taipuvat vierasruoaksikin. Mikä olisi parempaa kuin iso padallinen ruokaa pöydässä ja ystävät sen ympärillä?”

SHAKSHUKA
kahdelle
1 rkl rypsiöljyä
½ sipulia hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
suolaa
sokeria
½ punaista chiliä ohuina siivuina
1 dl paloiteltuja jämäkasviksia (esim. fenkolia, paprikaa, varsiselleriä)
1 tl paahdettuja ja murskattuja fenkolinsiemeniä
8–10 mustapippuria murskattuna
1 tlk (400 g) kokonaisia tomaatteja
½ säilyketölkillistä vettä
2 rkl kapriksia
1½ tl savupaprikajauhetta
1–2 luomumunaa / syöjä
100 g fetaa murustettuna
½ dl pähkinöitä paahdettuina ja murskattuina
2 rkl tuoretta korianteria silputtuna
tuoretta leipää

Lämmitä öljy uuninkestävässä paistinpannussa, kuullota sipuli ja valkosipuli. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria, anna sokeroitua hetki.
Lisää pannulle chili, kasvikset, fenkolinsiemenet ja mustapippuri. Kuullota muutama minuutti. Kaada joukkoon tomaatit ja tölkissä huuhtaistu vesi. Anna hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes seos on paksuuntunut.

Sekoita kastikkeeseen kaprikset ja paprikajauhe. Mausta suolalla ja tarkista mustapippuri. Tee kastikkeeseen lusikalla kolot ja riko kananmunat niihin. Siirrä pannu 220-asteiseen uuniin ja kypsennä 5–7 minuuttia. Viimeistele shakshuka fetalla, pähkinöillä ja korianterilla. Tarjoa heti tuoreen leivän kanssa.