Voimaa taloyhtiön katolta

Aurinkoenergia2 scaled

( Teksti Laura Pörsti, Kuvitus Mikko Saarainen / Napa Agency)

Taloyhtiöt voivat pian ryhtyä entistä helpommin aurinkosähkön tuottajiksi. Paneelien hankkiminen kannattaa ottaa esille yhtiökokouksessa. 

Omakotiasujat ovat voineet jo tähän mennessä tuottaa omaa sähköä aurinkopaneeleilla, mutta taloyhtiöille se on aiheuttanut päänvaivaa. Aurinkosähkön tuottajaksi ryhtyminen on edellyttänyt osakkailta yksimielistä päätöstä ja mikroinvertterien asentamista tai siirtymistä yhteiseen sähkösopimukseen.

Tilanteeseen on luvassa helpotusta. Vuoden 2021 alusta tai viimeistään myöhemmin asetettavan siirtymäajan jälkeen taloyhtiö voi ryhtyä energiayhteisöksi, joka tuottaa aurinkosähköä hyvityslaskentamallilla. Tällöin yhteisvoimalasta jaetaan aurinkosähköä asuntoihin tunneittain omistusosuuksien suhteessa. Osakkaat voivat pitää omat sähkösopimuksensa eikä uusia mittareita tai kytkentöjä tarvita. Nyt onkin hyvä hetki ottaa aurinkovoimalan perustaminen puheeksi omassa taloyhtiössä. Toteuttamiseen tarvitaan yhtiökokouksen päätös.

Kymmenen prosenttia säästöä

Aurinkovoimalan yhteishankinta on helppo ja jokaiselle osakkaalle hyödyllinen tapa osallistua ilmastotalkoisiin. Paneelit sopivat parhaiten katon etelälappeelle, mutta ne voidaan asentaa myös kohti itää tai länttä. Tärkeää on, ettei voimala jää puiden varjoon. ”Aurinkopaneeleilla saa katettua noin kymmenen prosenttia taloyhtiön vuotuisesta sähköntarpeesta. Niistä saa virtaa keväästä syksyyn”, kertoo Karoliina Auvinen, joka veti viime vuoden lopussa päättynyttä ja aurinkopaneelien hyvityslaskentamallia pilotoinutta FinSolar-hanketta. Oma voimala hyvityslaskentamallilla kannattaa, jos taloyhtiössä on yli kymmenen asuntoa. Hankinnalle voi budjetoidessa asettaa maksimihinnan, esimerkiksi kaukolämmössä olevalle rivitaloyhtiölle 800 euroa per asunto tai yksiölle puolet siitä. ”Takaisinmaksuaika on kymmenestä seitsemääntoista vuotta. Samoja paneeleita voi kuitenkin käyttää 30 vuotta ja ne ovat varsin huoltovapaita, joten investointi on taloudellisesti kannattava”, Auvinen kertoo.

Mitoitus omaan tarpeeseen

Taloyhtiön on tehtävä paikallisen verkkoyhtiön kanssa verkkopalvelusopimus, joka oikeuttaa taloyhtiön syöttämään tuottamansa ylijäämäsähkön sähköverkkoon. Lisäksi pientuottajan tulee tehdä valitsemansa sähkönmyyjän kanssa sopimus ylijäämäsähkön myynnistä ja ostamisesta. Voimala on syytä kirjata myös kiinteistövakuutukseen. FinSolarhankkeen pilottikohteissa se ei kuitenkaan nostanut vakuutusmaksuja. ”Erityisiä riskejä aurinkopaneeleista ei ole – paitsi huijarimyyjät, jotka ovat onnistuneet myymään omakotitaloille paneeleja jopa kolminkertaisilla hinnoilla”, Auvinen kertoo. Hän neuvookin kilpailuttamaan hankinnan huolella. Avaimet käteen -tyyppinen asennuspalvelu on usein kannattava, jotta taloyhtiön ei tarvitse liikaa paneutua aihepiirin yksityiskohtiin. Hankinnan ehdoksi voi asettaa vähintään kymmenen vuoden tuotto- ja järjestelmätakuun. Verkkoyhtiöltä saatavat kiinteistön ja asuntojen sähkön tuntikulutustiedot auttavat optimoimaan voimalan kokoa. Se kannattaa mitoittaa taloyhtiön oman tarpeen mukaan, sillä ylijäämäsähkön myynti ei toistaiseksi ole erityisen kannattavaa.

Energia-avustus keventää taakkaa

Karoliina Auvinen suosittelee miettimään aurinkopaneelien asentamisen oheen muitakin taloyhtiön energiatehokkuutta parantavia remontteja. Silloin voi hakea Asumisen rahoitusja kehittämiskeskus ARA:n energia-avustusta, jonka saaminen edellyttää 20 prosentin parannusta energiatehokkuuteen. ”Yksin aurinkopaneelien hankkiminen ei siihen riitä, mutta kannattaa miettiä, voisiko myös katon eristystä parantaa, maalämpöä hyödyntää tai koneelliseen poistoilmaan asentaa lämmön talteenoton.” Jos avustusta saa, aurinkopaneelien takaisinmaksuaika laskee merkittävästi. ”Avustusta varten pitää teettää suunnitelma ulkopuolisella taholla. Tällaisen suunnitelman teettäminen kannattaa taloyhtiöissä jo nyt”, Auvinen vinkkaa.