Näin pidennät kalusteen käyttöikää

senja sirkeinen2

(Teksti Taina Ahtela, Kuva Kaisu Jouppi)

Senja Sirkeinen antaa vinkit huonekalujen käyttöön ja huoltoon.

OSTA HARKITEN

Kiinnitä jo kalustetta hankkiessa huomiota laatuun. Laadukas huonekalu kestää käytössä pitkään ja sen voi myöhemmin verhoilla uudestaan. Koeistu sohva tai nojatuoli ja kokeile, tuntuvatko kangas ja pehmusteet napakoilta. Hinta ei ole laadun tae, mutta halpa hinta tuskin lupaa laatua.

VERHOILULLA ON VÄLIÄ

Valitse verhoilumateriaali käytön mukaan: esimerkiksi kissaperheeseen sopii tiivis kangas, johon kynnet eivät jää kiinni. Murrettu tai monivärinen verhoilu on käytännöllinen pienlapsi- ja lemmikkitaloudessa.

SIJOITA OIKEIN

Älä aseta kalustetta suoraan auringonvaloon, sillä UV-säteily voi haalistaa tai muuttaa värejä.

ISTU KUNNOLLA

Käytä kalustetta oikein: käsinojat eivät ole istumista varten eivätkä joustimet trampoliineja. Istu reilusti tuolin perälle,
sillä etureunalla sievistely ei säästä tuolia, vaan päinvastoin kuluttaa reunan verhoilua.

LIIKUTA VAROEN

Siirrä kalustetta nostamalla pohjasta, älä vetämällä käsinojista, jotta ne eivät kärsi. Lattiaa pitkin raahaaminen voi rikkoa tai irrottaa kalusteen jalat.

PIDÄ PUHTAANA

Puhdista verhoilu säännöllisesti imuroimalla se tekstiilisuulakkeella. Vältä vahvoja pesuaineita ja noudata kankaan tai kalusteen hoito-ohjeita. Rottinkipunoksesta tehtyjä kalusteita on hyvä kostuttaa säännöllisesti, jotta ne pysyvät hyvinä.

KORJAUTA KULUMAT

Jos kalusteen verhoilu alkaa rispaantua, verhoiluta se mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, ettei pehmuste ehdi kärsiä. Näin pääset todennäköisesti helpommalla ja halvemmalla, koska vanhan täytteen voi vielä käyttää uudelleen.

UUDISTA VERHOILULLA

Jos sohvan väri ei enää miellytä tai verhoilu on aikansa elänyt, mutta kalusteen runko on laadukas, voit verhoiluttaa sen uudelleen. Joskus ilmeen päivittämiseen riittää pelkkien tyynyjen verhoilu.

LUOTA AMMATTILAISEEN

Hyvän verhoilijan löytää kysymällä suosituksia tai esimerkiksi Suomen verhoilijamestarien liiton sivuilta:
www.verhoilijamestarienliitto.fi