Toimitusvarmuutta kaapeloinnilla

omakotitalo

Kati Närhi / Napa Agency

Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n kehityspäällikkö Juho Paloposki kertoo, että Vantaalla sähkön toimitusvarmuus on varsin hyvä. Keskimääräinen sähkökatkon pituus on 5,4 minuuttia, ja muutamia kymmeniä minuutteja kestävä sähkökatko koetaan keskimäärin kerran viidessä vuodessa.

Katkoja esiintyy eniten Sotungissa ja Luoteis-Vantaalla, joissa on edelleen vanhoja ilmajohtoja. ”Luoteis-Vantaalla on parhaillaan käynnissä kymmenvuotinen kaapelointiprojekti, joka laskee Vantaan sähköverkon ilmajohtojen osuuden kymmenestä viiteen prosenttiin.”

Investointien aiheuttamia suoria vaikutuksia kaupunkilaisten sähkönsiirtolaskuun Paloposki ei osaa arvioida. ”Hinta on monen tekijän summa. Vikojen vähentyminen laskee korjauskustannuksia, ja kaapeloinnin myötä sähkön laatu paranee. Ja kun väestönkasvun myötä rakennetaan uutta verkkoa, ilmajohtoa voidaan samalla kaapeloida.”

Vaikka sähkön pientuotanto kasvaa myös Vantaalla, verkkoinfrastuktuurin mitoituksen määrää aina teho, joka siitä on suurimmillaan saatava irti. ”Suurta energiakäännettä ei ole vielä näkyvissä. Rakennamme verkkoa kasvavan kaupungin ja kasvavan kulutuksen tarpeisiin.”