Sisusta persoonallisesti ja kestävästi

trashdesign2

Kuva Kaisu Jouppi

Isa Kukkapuro-Enbom ja Henrik Enbom antoivat inspiroivia sisustusvinkkejä kiertotaloudesta kiinnostuneille.

1. Kun vaihtelunhalu iskee, lavasta. Laadukkaat peruskalusteet ovat kuin pohja, johon voi tehdä pienemmillä esineillä ja näyttävillä yksityiskohdilla kaivatun tunnelmanvaihdoksen: nosta pääsiäisenä pöydälle valtava kukkakimppu, jouluna suuri kynttelikkö.

2. Katso uusin silmin. Barokkikalusteita saa tällä hetkellä pilkkahinnalla, koska niitä ei halua kukaan. Tyylihuonekalusta tulee kuitenkin ihan toisen näköinen, jos sen pallojalat maalaa vaikka sirkusväreillä. (Sitä paitsi Isan trendinenä kertoo, että barokkikalusteet saattavat tulla parin vuoden päästä muotiin.) Toinen nouseva sisustuselementti on itämaiset matot, joita saa huutokaupoista pilkkahintaan. Isa ja Henrik suosittelevat koluamaan myös Kierrätyskeskukset, Punaisen Ristin Kontti-tavaratalot sekä Joken osto- ja myyntiliikkeen Järvenpäässä.

3. Katse keittiöön. Keittiöt ovat suomalaiskotien kipupiste: kun muutamme uuteen asuntoon, vanha keittiö saa usein ensimmäisenä lähtöpassit kaatopaikalle. Yksi tapa sisustaa kestävästi on myydä ja ostaa keittiökalusteet netistä käytettyinä ja muokata mieleisiksi. Esimerkiksi Kalustetukun vaihtopörssi myy kierrätyskeittiöitä edulliseen hintaan.

4. Enemmän on enemmän. Yksi pieni messinkinen kynttilänjalka ei välttämättä näytä vielä miltään, mutta mitä jos niistä tekee tornin? Isan lempikynttilänjalka on tehty yhdistämällä kuusi kynttilänjalkaa.

5. Laita rullat jalan alle. Teollisuuskärryistä tuttujen rullien ruuvaaminen mööpelin pohjaan tuo uutta ilmettä kalusteelle kuin kalusteelle. Lisäksi huonekaluista tulee helppoja liikutella.

6. Hae inspiraatiota. Esimerkiksi Keravalla vanhaan navettaan rakennettu kiertotalouskeskus Jalotus järjestää kursseja ja työpajoja niille, jotka haluavat korjata, muokata ja kunnostaa tavaroita itse.

7. Etsi apua. Jos sinulta uupuu ideoita tai työskentelyyn sopiva verstas, ota ammattilainen avuksi. Trash Designin lisäksi persoonallisen kodin muokkaamisessa auttavat esimerkiksi puusepäntöitä tekevä Woodsaver sekä keittiöasennuksia ja remontteja tekevä Rakenne O. Nurminen.