Aamusta iltaan

21.2.2019

Kuvat Maija Astikainen

Kahvila Kuuman Tara Nyman saattaa syödä päivän aikana useamman aamiaisen. Nopeasti valmistuva ja moneen muuntuva ateria on helppo virittää myös astetta ilmastoystävällisemmäksi.

Kahvila Kuuman aamuvilinässä Tara Nyman tekee tunnustuksen: hän ei ole lainkaan aamuihminen. ”Vihaan aikaisia herätyksiä, joita yritän helpottaa kuuntelemalla podcasteja aamurutiinien ohessa. Minulle on turha puhua ennen kuin olen saanut suodatinkahvia tai americanon.”

Aamiaisista Nyman kuitenkin nauttii, eikä vain aamuisin, sillä erilaisista komponenteista koottu ateria taipuu yhtä hyvin lounaaksi tai iltapalaksi. Kuumassakin tarjoillaan runsaita aamiaisia iltaan asti. ”Kiireinen arkiaamuni lähtee parhaiten liikkeelle smoothiella tai tuorepuristetulla mehulla. Runsaamman aamiaisen syön mieluiten vasta puoliltapäivin.” Juuri nyt Nyman on koukussa kikhernejauhoista valmistettuun vegaaniseen omelettiin.

”Täyttävä omeletti on täydellinen talvipäivän lohturuoka. Se valmistuu hetkessä, ja tavallisen munakkaan tapaan sitä voi varioida loputtomasti erilaisilla lisukkeilla ja täytteillä: paistetuilla kasviksilla tai sienillä, viipaloidulla avokadolla, tomaatti-yrttisalaatilla.” Nyman sanoo olevansa enemmän suolaisen ystävä, mutta hyvään aamiaiseen kuuluu aina myös jotain makeaa. Asian ajaa esimerkiksi marjaisa tuorepuuro tai chiavanukas.

Pehmeästi parempi
Nymanille ympäristön, ihmisten ja eläinten hyvinvointi ovat sydämenasioita. Kuuman raaka-aineet hankitaan ekologisesti ja eettisesti toimivilta tuottajilta, sesongit huomioiden ja hävikki minimoiden. ”Rakastetun avokadoleipämme ympäristökuormituksen kanssa kipuilemme tosin säännöllisesti. Vastapainoksi hankimme muut raaka-aineet läheltä ja käytämme niukasti eläinkunnan tuotteita. Lähes kaikki annoksemme saa myös vegaanisina.”

Nyman sanoo itse olevansa ”tiukka kasvissyöjä ja erittäin lepsu vegaani”. Mutta mieluiten hän unohtaisi luokittelut kokonaan. ”Arvostan ihmisiä, jotka noudattavat periaatteitaan. Samalla on kiva huomata asenteiden pehmentyvän niin, että parempia valintoja voi tehdä myös ilman tiukkaa määrittelyä ja suorittamisen painetta.”

Suurin osa Kuuman asiakkaista esimerkiksi tilaa kahvinsa kasvimaidolla. Nymanillekaan ei tulisi mieleen ostaa kotiin tavallista maitoa tai kermaa, vaikka hän nauttii jotain maitotuotteita viikoittain. ”Joudun noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota, joten maitotuotteiden käyttäminen silloin tällöin helpottaa elämääni valtavasti. Ja rakastan hyviä juustoja, kuten burrataa ja parmesaania! Niistä luopuminen kokonaan olisi minulle yksinkertaisesti liian vaikeaa.”

Maailmaa voi onneksi parantaa myös kohtuudella. Ja aamiainen on päivän helpoin ateria tehdä arkeen edes pieni muutos. Sisarukset Tara ja Wia Nyman pyörittävät suosittuja Kuuma-kahviloitaan Helsingin Punavuoressa (Albertinkatu 6) ja keskustan Kämp Gardenissa (Pohjoisesplanadi 33).

kuumahelsinki.com

KIKHERNEOMELETTI
1 annos
Taikina
1 dl kikhernejauhoja
1 rkl perunajauhoja
(1 rkl ravintohiivahiutaleita)
ripaus suolaa
1–1¼ dl vettä
Täyte
1 portobellosieni puhdistettuna ja viipaloituna
½ sipulia kuorittuna ja suikaloituna
suolaa
pippuria
versoja, vuonankaalia tai rucolaa
öljyä paistamiseen

1. Sekoita taikinan kuivat aineet pienessä kulhossa. (Käytä ravintohiivahiutaleita, jos haluat lisätä omelettiin proteiinia, B-vitamiinia ja juustoista makua.) Lisää vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna tekeytyä muutama minuutti.
2. Kuumenna tilkka öljyä pannulla. Paista sieniviipaleet ja sipulisuikaleet pehmeiksi öljyssä, mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä sieni-sipuliseos sivuun.
3. Lisää pannulle öljyä, kuumenna. Kaada taikina pannulle ja paista, kunnes omeletti on hyytynyt lähes kypsäksi ja irtoaa nätisti pannusta. Käännä ja paista toisellekin puolelle kaunis, kullankeltainen väri.
4. Siirrä omeletti lautaselle, kaada täyte toiselle puolikkaalle ja taita toinen puoli täytteiden päälle. Viimeistele vihreällä ja nauti heti.