Siirrä omakotitalo aurinkoaikaan

Aurinkosähköön siirtyminen on omakotiasujalle yllättävän helppoa. Oman tuotannon saa alkuun muutamassa viikossa.
Aurinkosähkö sopii lähes kaikkiin omakotitaloihin Suomen pohjoinen sijainti ei ole este aurinkosähkön hyödyntämiselle. Vinosti paistava
aurinko säteilee siinä missä suoraan ylhäältä porottavakin. ”Aurinkosähkö sopii kaikkiin omakotitaloihin, joilla on käytössään maa- tai kattopintaalaa”, Vantaan Energian yhteistyökumppanin Naps Solar Systemsin myyntijohtaja Markus Andersen tiivistää.
Prosessi kannattaa aloittaa asiantuntijan kotikäynnillä. Vantaan Energian asiantuntijan ilmaisella käynnillä selviää, minkälainen järjestelmä taloon ja tontille sopii.
Hinta ei ole ainoa ratkaisija
Andersen kehottaa kilpailuttamaan aurinkosähkön tarjoajat, myös asianmukaisten asennus- ja sähkötöiden osalta. Hän painottaa valinnassa
luotettavuutta jo takuiden takia, sillä kyseessä on 30 vuoden investointi. ”Sadan euron säästö ei kannata, jos sen takia rikkoutuu 20 000 euron vesikatto.” Sähkötöitä tehdään sähkökaapissa eli kodin ytimessä, joten asentajan on oltava pätevä ja huolellinen.
Asennuksessa sisätöitä pari tuntia
Kun asiakas tilaa paneelit, ne keräävät sähköä katolla jo kahden viikon kuluttua. Katoilla asennustyöt tehdään aina säävarauksella. Voimakas sade tai metrin lumikerros katolla estää asentamisen. ”Sisätiloissa sähkötöitä tehdään vain pari tuntia”, Andersen sanoo. Kyseessä ei siis ole putkiremontin kaltainen suuroperaatio.
Paneelit hoitavat melkein itse itsensä
Kun paneelit ovat katolla, huollettavaa on Andersenin mukaan hyvin vähän. Järjestelmässä ei ole liikkuvia osia ja sade hoitaa puhdistamisen. Paneeleja voi toki puhdistaa välillä itsekin, vaikka sähköntuotantoon se ei juuri vaikuta. Tuotannon tarkkailu sen sijaan kannattaa. Moni kuluttaja on ajoittanut esimerkiksi pyykinpesun tuotantohuippuun. Näin aurinkosähkön hyödyn saa optimoitua.
Aurinkosähkö tulee muuta sähköä halvemmaksi
Aurinkosähkö on iso investointi, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Kannattavuuslaskelmia voi tehdä monin tavoin, mutta yleinen linja nykylaskelmissa on, että elinkaarensa aikana aurinkosähköjärjestelmän tuottama sähkö on edullisempaa kuin verkosta ostettu. Andersenin mukaan aurinkosähköä hankkivat jopa kotiensa myyntiä suunnittelevat, sillä aurinkosähkö nostaa kiinteistön arvoa. Aurinkosähköjärjestelmän realistinen elinkaari on 30 vuotta. Pilkuntarkan takaisinmaksuajan laskeminen on hankalaa, sillä siihen vaikuttavat monet muuttujat. Investoinnin kannattavuusarviointi kannattaa tehdä kiirehtimättä. Kun aurinkosähkön kustannuksia vertaa perussähköön, kannattaa huomioida esimerkiksi korkotaso. Kun korot ovat matalalla, kuten nyt, aurinkosähköllä voi saada rahoilleen paremman tuoton kuin säästötilillä. Kuluttaja maksaa sähkölaskussaan sähkön lisäksi siirtomaksuja ja veroja. Aurinkosähkön käyttäjä välttyy näiltä lisämaksuilta, ja kannattavuutta kohentaa se, että siirtomaksut ovat Suomessa nousussa. Asennuksesta voi myös saada kotitalousvähennyksen, ja työ on kiinteistön perusparannusta eli siihen voi käyttää asuntolainaa.
Kukkaron lisäksi maapallo kiittää
Suomalaisia innostaa aurinkosähköön alan huima kehitys ja järjestelmien nopea halpeneminen. Kuluttajia erilaisilla rakennusmessuilla ahkerasti tapaava Andersen on myös huomannut, että suomalaiset ovat heränneet ilmastonsuojeluun. ”Asenteet ovat muuttuneet selvästi, ja monet on innostumassa aurinkosähköstä. Yhä useammalle on tärkeää olla mukana ilmastotyössä.”