Pakkauksista Barbie-nukkeihin

Kiertotaloudessa minimoidaan hukkatuotteen ja jätteen määrä sekä kierrätetään materiaali mahdollisimman tehokkaasti. Kierrätykseen tarvitaan paitsi keräyspisteitä myös tarve kerätylle materiaalille. Metalleja, paperia ja lasia on kerätty Suomessa jo pitkään, ja nyt maasta löytyy yli 500 muovinkeräyspistettä. Kierrätysmuovista valmistetaan esimerkiksi jätesäkkejä, putkia ja ulkokalusteita.
Materiaalien uudelleenkäytön haasteena ovat niiden erilaiset laadut ja epäpuhtaudet. Lasinkeräykseen ei saa laittaa uunivuokia tai kristallia, ja muovinkeräysastiaan kuuluu vain pakkausmuovi, jossa ei ole PVC:tä tai jäämiä haitallisista aineista.
Muovijalostamossa materiaali käsitellään ammattimaisesti ja sen laatua kontrolloidaan, mutta mitä tapahtuu, jos muovien jatkojalostus viedään koteihin ja kouluihin? Startup-yritys 3D Bear visioi kuluttajakäyttöön 3D-tulostimia, joilla vanhat muoviesineet voi muuttaa uusiksi.
Muovinkierrättimeen ehdotetaan nakattavaksi vanhat lelut, kuten Barbie-nuket ja rikkinäiset Legot. Kaikki muovi ei kuitenkaan ole kierrätyskelpoista. Ullakolta löytynyt nukke voi olla valmistettu materiaalista, jota ei enää saisi myydä lelukäytössä. Esimerkiksi vanhoissa Barbie-nukeissa on käytetty kierrätykseen kelpaamatonta PVC-muovia. Nykyisetkin nuket on tehty useasta eri muovilaadusta: käsivarret etyleenivinyyliasetaatista (EVA), kroppa akryylinitriilibutadieenistyreenista (ABS), jalat polypropeenista (PP) ja hiukset polyvinylideenikloridista (PVDC). Yksinkertainen nukke onkin sekoitus montaa eri muovimateriaalia.
Uusia leluja on vedetty markkinoilta niistä löytyneiden haitallisten aineiden, kuten pysyvien orgaanisten yhdisteiden (POP) ja kloorattujen parafiinien (SCPP) takia. Niiden lisäksi muovi voi sisältää esimerkiksi kiellettyjä palonsuoja-aineita tai ftalaatteja. Uusi teknologia tarjoaa muovin jatkokäsittelyyn mahdollisuuksia mutta myös haasteita. Kuinka taataan muovien rouhimisen, sulattamisen ja uusiotuotteiden turvallisuus kotioloissa, jos raaka-aineen koostumusta ei tunneta? Siinä on mietittävää niin teknologioiden kehittäjille kuin viranomaisille. Muovin kierrättäminen kannattaakin aloittaa pakkausmateriaaleista. Niiden kohdalla ohjeet ovat selkeät.
Anja Nystén
Kirjoittaja on tietokirjailija ja kemiantekniikan diplomi-insinööri, joka toimii ympäristönsuojeluun liittyvissä projekteissa. Kemikaalikimara-blogissaan hän käsittelee arjen kemikaaleja, ekologisuutta ja kuluttamista. kemikaalikimara.blogspot.fi