Minimoi ja kierrätä

Kotitalouksien pakkausmuovin voi nyt kierrättää, mutta vielä parempi olisi, jos muovijätettä ei syntyisi ollenkaan. Kokosimme arjen vinkit turhan muovin karttamiseen.
Mikromuovia on vaikea välttää arjessa, ellei ole tarkkana. Sitä on vaatteissa ja kosmetiikassa, kuten hammastahnoissa ja kuorintavoiteissa. ”Pääosin kuluttajien arkimuovijäte on kuitenkin makromuovia. Yksi asukas tuottaa kiinteistön sekajätteeseen vuosittain 28,4 kiloa muovia, josta 25,5 kiloa on pakkauksia”, sanoo HSY:n ryhmäpäällikkö Sari Kemppainen. Suuren osan muovijätteestä voi nyt kierrättää, sillä vuonna 2016 voimaan tullut pakkausjäteasetus velvoittaa pakkaavia ja maahantuovia yrityksiä keräämään muovin ja ohjaamaan sen uudelleenkäyttöön. Riihimäelle kuljetettu keräysmuovi myydään pestynä ja lajiteltuna muoviteollisuuden raaka-aineeksi. ”HSY:n kiinteistökeräyksen piirissä oli vuodenvaihteessa 200 000 asukasta pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella.” Keräykseen sopivat kaikki pehmeät ja kovat pakkausmuovit, PVC-pakkauksia lukuun ottamatta.
”Lajittelun pitää olla helppoa, aloittaa voi vaikka pesuainekanistereista, jogurttipurkeista ja makaronipusseista. Pakkauksia ei tarvitse pestä. Jos nopea huuhtelu tai paperilla pyyhkäisy ei riitä, muovi kuuluu sekajätteeseen.”
Ruokakaupassa
Siirry kangaskassin ja kestohedelmäpussien käyttäjäksi. Jos ne unohtuvat kotiin, valitse paperipussi muovisen sijaan. Punnitse kuorittavat kasvikset, kuten bataatti, avokado ja banaani ilman pussia. Voit kerätä punnitut hedelmät suoraan kangaskassiin tarroineen. Suosi irtotuotteita. Esimerkiksi leivän, pähkinät, juuston ja lihan voi ostaa ilman muovikääreitä. Vältä ylipakattuja tuotteita. Valitse pahvi tai paperipakkaus muovisen sijaan.
Keittiössä
Vaihda muovikelmu uudelleenkäytettävään mehiläisvahakelmuun tai sellupohjaiseen, ekologiseen muovikelmuun. Käytä biohajoavaa, paperista paistopussia ja pakasta leipä kangaspussissa. Panosta kertakäyttöisten muovirasioiden sijaan kestopurnukoihin. Hyödynnä lasiset säilykepurkit. Hyväkuntoisia muovisia keittiötarvikkeita ei kannata heittää pois, mutta kun hankit uutta, suosi puulastoja ja -leikkuulautoja, lasipurkkeja, metallikulhoja ja valurautapannuja. Vaihda yksittäispakatut pesuainetabletit nesteeseen tai pulveriin.
Kylpyhuoneessa
Tutustu kosmetiikkatuotteiden pakkausselosteisiin ja vältä muoveja sisältäviä tuotteita. Ota avuksi Beat the Microbead- ja Cosmethics applikaatiot. Suosi luonnon- ja Joutsenmerkittyä kosmetiikkaa. Kosmetiikkaa voi valmistaa myös itse. Ekodeodorantti syntyy ruokasoodasta, kookosöljystä ja maissitärkkelyksestä, kuorintavoide oliiviöljystä, sokerista ja hunajasta. Suosi palatuotteita muoviin pakattujen sijaan ja vaihda muovihammasharja bambusta valmistettuun. Hyödynnä vessapaperin muovikääre roskapussina.
Vaatekaapissa
Tekokuiduista, kuten polyesterista, elastaanista ja akryylista valmistetuista vaatteista irtoaa pesussa mikromuovikuituja. Vältä tekokuituvaatteita, erityisesti fleeceä. Suosi luonnonkuituja, kuten villaa. Pese tekokuituvaatteet pesupussissa, jolla voit suodattaa pesussa irronneen muovin sekajätteeseen. Älä pese vaatteita turhaan. Villa ja farkut puhdistuvat pakkasessa tuulettamalla. Panosta laatuun ja suosi kierrätysvaatteita. Kuluta vaatteet loppuun asti.
Työmatkalla
Pidä mukanasi vesipulloa ja termosmukia, josta voit nauttia kahvin tai teen työmatkalla. Jätä ainakin pahvimukin muovikansi kahvilaan. Pakkaa eväät kestorasiaan. Jos haet noutolounaan, käytä työpaikan aterimia. Aikuinen voi nauttia virvoitusjuoman ilman pilliä. Autonrenkaiden kuluminen aiheuttaa eniten mikromuovipäästöjä. Suosi työmatkoilla pyöräilyä ja julkista liikennettä.
Mikä kuuluu muovinkeräykseen?
KYLLÄ
• elintarvikkeiden tyhjät muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
• tyhjät muoviset pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot
• muovikassit, -pussit ja -kääreet
• tyhjät muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettyinä, korkit ja kannet erikseen
Huuhtaise tai pyyhkäise pakkauksia tarvittaessa. Riittää, etteivät ne aiheuta hajuhaittoja. Irrota korkit ja kannet jatkojalostuksen helpottamiseksi.
EI
• PVC-pakkauksia, tunnistat ne 03-merkinnästä
• vaarallisten aineiden jäämiä, kuten maalia, öljyä tai lääkkeitä sisältäviä purkkeja ja tölkkejä
• lääkkeitä ja muita vaarallisia jätteitä
• muuta kuin pakkauksia
• yritysten muovipakkausjätettä
Lisätiedot: www.hsy.fi