Hyvän mielen kasviskeittiö

ilmastokokki

Psykologi ja ruokakirjailija Outi Rinne tietää, että ruoka voi tehdä onnelliseksi. Hänen hyvän mielen reseptinsä on tehty tuoreista kasviksista, eksoottisista mausteista ja ripauksesta etiikkaa.

Aivotkin tarvitsevat ravintoa, ne käyttävät nauttimastamme ruoasta jopa viidenneksen. Siksi on tärkeää syödä säännöllisesti ja poimia lautaselle mielen ja aivojen terveyttä edistävää ruokaa. ”Pääsääntö on nauttia tuoretta, värikästä ja kasvispainotteista ruokaa, josta saa riittävästi hyviä rasvoja, kasvisproteiinia ja kuituja”, sanoo ravitsemukseen, stressinhallintaan ja tietoisuustaitoihin erikoistunut psykologi ja tietokirjailija Outi Rinne. Nauttimamme ravintoaineet vaikuttavat muun muassa vireystilan säätelyyn, mielialaan ja muistiin. Esimerkiksi B-ryhmän vitamiinit, magnesium, rauta ja sinkki vaikuttavat mielialoihimme, joten alakulon, uupuneen olon tai lyhyen pinnan syynä voi olla tietyn ravintoaineen puute.

Lisämausteena etiikka
Fysiologian lisäksi syömiseen liittyvät paitsi tunteet myös eettiset kysymykset. ”Ihminen luo omaa identiteettiään ruokavalintojenkin kautta. Jos pystymme tekemään arvojemme mukaisia valintoja, vahvistamme psykologista hyvinvointiamme.” 16-vuotiaana Rinne sai käsiinsä Tietoisen kuluttajan oppaan ja ryhtyi kasvissyöjäksi. ”Taustalla olivat eriarvoisuuden tiedostaminen, ylikansallisten toimijoiden boikotointi ja jonkinlainen yleisvihreys, jotka dominoivat 80-luvun keskustelua. Myöhemmin mukaan lihantuotanto aiheuttaa jopa 51 prosenttia maailman kasvihuonepäästöistä

Eksoottinen lähiruoka
Rinne seuraa sähkönkulutustaan ja huomioi energiankulutuksen keittiön laitehankinnoissa. Uunia hän käyttää harkiten ja jälkilämmön hyödyntäen. Painekattilan Rinne hankkisi, jos sille olisi nykyisessä keittiössä tilaa. Mutta ennen kaikkea keittiön ekologisuus tarkoittaa
hänelle käsityötä. ”Vältän pakkausjätettä ja puolivalmisteita, teen mahdollisimman paljon itse. En halua kuitenkaan käyttää arkikokkaamiseen paljon aikaa. Työpäivän jälkeen ruoan on valmistuttava alle puolessa tunnissa.”

Arkiruoka on pääsääntöisesti vegaanista ja syntyy lähellä tuotetuista kasviksista, joita Rinne taivuttaa usein Aasian, Lähi-idän, Intian tai
Välimeren suuntaan. Talvisin makumatkoille päätyvät kotimaiset juurekset, kuten porkkana, punajuuri, lanttu ja juuriselleri. ”Keittiöstäni löytyy aina tuoreita yrttejä ja maustekaappini pullistelevat, sillä ruoassa on oltava paljon makuja ja värejä. Silloin ruoka hivelee kaikkia aisteja ja tuottaa mielihyvää.” Psykologintyön ohella Outi Rinne on julkaissut kolme hyvän mielen ruokakirjaa. Mieli & Ruoka -sivustolla hän jakaa oivalluksiaan arjen onnellisuudesta, tietoisesta syömisestä ja hyvinvointia lisäävästä ruoasta.

Lisätiedot: www.mieliruoka.fi

Kurkuma-porkkanakeitto & herneenversopesto

neljälle
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
purjon valkoinen osa viipaloituna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
5 cm tuoretta kurkumaa kuorittuna
(tai 1 tl jauhettua kurkumaa)
500 g porkkanoita karkeana raasteena
½ luomusitruunan mehu ja kuoriraaste
1 tl hienoa merisuolaa
1 l vettä
ripaus mustapippuria
(kevätsipulisilppua ja siemensekoitusta
viimeistelyyn)

Pesto
1 ruukku herneenversoja silputtuna
2 rkl hampunsiemeniä
½ tl hienoa merisuolaa
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
1 dl rypsiöljyä

1. Kuumenna rypsiöljy kattilassa. Kuullota purjoa, valkosipulia ja kurkumaa pari minuuttia. Lisää porkkanaraaste ja hämmennä noin 5 minuuttia.
2. Siirrä seos tehosekoittimeen muiden keittoainesten kanssa ja lisää vettä sen verran, että saat soseutettua keiton sileäksi. Siirrä seos kattilaan, lisää loput vedestä ja kiehauta. (Jos käytät sauvasekoitinta, lisää vesi kerralla kattilaan ennen soseuttamista.)
3. Soseuta pestoainekset tahnaksi sauva- tai tehosekoittimella.
4. Annostele keitto kulhoihin ja tarjoile peston kanssa. Viimeistele annokset halutessasi kevätsipulilla ja siemenillä.