Pienet virrat, isot säästöt

etusivu3

Öinen koti on täynnä tuiketta. Katonrajassa sykkii keltainen kajo. Punaiset ja vihreät pisteet vilkkuvat olohuoneen tv-tason päällä. Työhuoneen pöydällä hohtaa oranssi kytkin, näytön alareunassa sininen, tietokoneen etupaneelissa tuikkii tuskin havaittava valkoinen ledi. Valot paljastavat, että sähköä kuluu – niukasti mutta kuitenkin.

Uusi, älykäs teknologia

Uusi tekniikka on parantanut kodin viihde- ja tietotekniikkalaitteiden energiatehokkuutta roimasti. Litteät led-näytöt ovat tulleet tehosyöppöjen kuvaputkitelevisioiden ja -näyttöjen tilalle. Suoratoisto- ja tallennuspalvelut, kuten NetFlix ja Elisa Viihde, ovat korvanneet jatkuvasti päällä olleet tallentavat digiboksit.

Suuret nestekidenäytöt veivät suunnilleen saman verran sähköä kuin kuvaputkitelevisiot. Modernien led-tekniikkaan perustuvien näyttöjen kulutus on huomattavasti pienempi. Samanlainen murros tapahtui valaistuksessa, kun ledien läpimurto mahdollisti 80–90 prosenttia pienemmän sähkönkulutuksen hehkulamppuihin verrattuna.

Monen tekijän summa

Kodin elektroniikkaa on yhä enemmän. Moni talous hankkii toisen tai kolmannen näytön ja television. Blueray-soitin, kotiteatteri, videotykki ja pelikonsoli kuuluvat vakiokalustoon. Kiinteiden äänentoistolaitteiden rinnalle hankitaan bluetooth-kaiuttimia, joiden tehoakut nielevät ladattaessa melkoisen määrän sähköä.

Tehokas pöytätietokone, jossa on iso näyttö, voi kuluttaa jatkuvassa käyttövalmiudessa yli 1 000 kilowattituntia vuodessa eli 150 euron edestä sähköä. Kannettavilla tietokoneilla ja tableteilla on paremmat virransäästöominaisuudet. Modernin kannettavan tietokoneen kulutus käyttövalmiina on muutamia satoja kilowattitunteja vuodessa. Kannattaa muistaa, että näytönsäästäjä ei ole virransäästäjä, vaan tietokone pitää säätää kokonaan lepotilaan tai mieluiten katkaista virta.

Jokaisen panos ratkaisee

Laajakaista- ja kaapelimodeemit sekä langattoman verkon tukiasemat ahmivat sähköä 24/7. Arvion mukaan energiaa säästyisi noin 1 800 sähkölämmitteisen omakotitalon kulutuksen verran, jos suomalaiset sulkisivat verkkopäätelaitteensa kahdeksaksi tunniksi joka päivä.

Pistokkeeseen kytketyt laturit syövät sähköä silloinkin, kun ne eivät lataa kännykkää. Yksi laturi kuluttaa vuodessa noin 0,25 kilowattituntia,
joka kasvattaa sähkölaskua vajaat neljä senttiä vuodessa. Yhdelle kotitaloudelle merkityksetön raha on kuudella miljoonalla
kerrottuna iso summa. Uusimmat ja valmistajien toimittamat laturit ovat huomattavasti parempia kuin vanhaa tekniikkaa edustavat laitteet tai halpatuotteet.

Halvan jännitemuuntajan lämpeneminen on usein merkki sähkönkulutuksesta. Kännyköiden ja viihdelaitteiden sulkeminen antaa käyttäjällekin mahdollisuuden akkujen lataamiseen: ulkoiluun, kulttuurista nauttimiseen ja rauhalliseen seurusteluun.

Lepotila hukkaa 24 miljoona euroa vuodessa

Kodin tietotekniikka ja viihdelaitteet kuluttavat lepotilassa noin kymmenesosan niiden kokonaissähkönkulutuksesta. Lepotilan vuosittaiset kilowattitunnit voidaan laskea yksinkertaisella kertolaskulla kullekin laitteelle, kun tunnetaan lepotilan käyttämä teho (kW). Se lasketaan kertomalla kulutettu sähkö (kW) kulutusajalla (h), jolloin saadaan suureeksi kilowattitunteja (kWh).

Vuosittainen kustannus laitteen lepotilakulutukselle saadaan, kun vuoden tunnit kerrotaan laitteen käyttämällä sähköteholla,
jaetaan tuhannella(Wh → kWh) ja kerrotaan kilowattitunnin hinnalla (esim. 15 snt/kWh).
(365 pv x 24 h/pv x 0,5 W )
/1000 x 15 snt/kWh = 65 snt

Sammuttamalla kymmenen laitetta ja sulkemalla verkkopäätelaitteen yön ajaksi kotitalous säästää 9,75 euroa vuodessa. Suomessa se tarkoittaa noin
24 000 000 euron vuosittaista säästöä.

5 vinkkiä viisaalle

1. Vaihda vanhat laitteet uusiin, joissa on tehokkaat virransäästötoiminnot, mahdollisimman alhainen valmiustilan sähkönkulutus ja hyvä energiatehokkuus eli paras energialuokka kuten A+.
2. Säädä valmiustila-asetukset tarkoituksenmukaisiksi laitteen käytön mukaan.
3. Irrota laturi pistorasiasta, kun olet ladannut laitteen.
4. Hanki laitteille yhteinen, katkaisijalla varustettu ja ylijännitesuojattu pistorasia. Automatisoi virrankatkaisu kellokytkimellä esimerkiksi yöajaksi.