Roskattoman huomisen puolesta

mervi2

Me suomalaiset olemme kilpailuhenkistä kansaa: kannamme eukkoja, paiskomme kännyköitä ja potkimme palloa suolla. Nykyään naapurin voi päihittää myös Roskien lajittelun SM-kisoissa, jotka järjestämme kesällä toisen kerran. Leikkimielinen kilpailu on kiva tapa jakaa kierrätystietoutta.

Jätevoimalassamme poltetaan päivittäin noin 150 kuorma-autollista roskia, ja lasteissa on mukana myös sekajätteeseen kuulumatonta materiaalia. Biojätteen, paperin, pahvin, muovin ja metallin polttaminen on luonnonvarojen tuhlausta, sillä lajiteltuina ne voitaisiin hyödyntää raaka-aineina uudelleen.

Suomen kierrätysaste nousi 41 prosenttiin vuonna 2015. Se on lähes kymmenen prosenttiyksikön petraus edellisvuoteen, mutta silti jäämme EU-vertailussa keskiarvon alapuolelle.

SM-kisoilla motivoimme ja opastamme ihmisiä lajittelemaan huolellisemmin. Jätevoimalassamme roska saa uuden elämän kotimaisena, ympäristöystävällisenä uusioenergiana. Roskasähkö ja sen sivutuotteena syntyvä Uusiolämpö osoittavat, että fiksuilla valinnoilla voi säästää paitsi luontoa myös rahaa.

Olemme laskeneet kaukolämmön hintaa useana vuonna peräkkäin, ja tavoitteemme on tuottaa Suomen edullisinta kaukolämpöä. Jätevoimalassamme on hyötykäytetty jo miljardi kiloa roskaa. Samalla olemme vähentäneet merkittävästi energiantuotannon päästöjä ja
fossiilisten tuontipolttoaineiden käyttöä. Olemme myös haastaneet uusmaalaiset tekoihin roskattomampien kaupunkien puolesta, sillä
roskaton tulevaisuus on meidän jokaisen etu.

Mitä jos sinäkin haastaisit naapurisi mukaan Roskien lajittelun SM-kisoihin? Palkintona on matka Singaporeen, maailman roskattomimpaan kaupunkiin!

Mervi Suorsa
viestintä- ja henkilöstöjohtaja,
Vantaan Energia Oy