Koko kansan pikaruoka

Huippukokki Jouni Toivanen innostui kananmunista, joista syntyy maistuvaa kotiruokaa helposti ja nopeasti. Samasta oivalluksesta sai alkunsa eettinen pikaruokailmiö nimeltä EGG.
Muna on mahtava paketti: proteiinipitoinen, maukas ja edullinen lähituote, joka on kaikkien saatavilla. Kananmuna taipuu moneen, myös
pikaruoaksi”, sanoo Michelin-tähdelläkin noteerattu kokki Jouni Toivanen. Toivanen on tuoreen Egg International Oy:n toimitusjohtaja. Ruoka-alan toimija avasi maaliskuussa ensimmäisen EGG-munakasravintolan Helsingin Katajanokalle, ja jatkoa on jo luvassa.
Ketjun tarkoituksena on vallata Suomi ja mullistaa paikallinen pikaruokakulttuuri. ”Suomalainen pikaruokatarjonta ei ole juuri muuttunut ruokatrendien ja ruokailutottumusten myötä. Pikaruoan pitää olla hyvää ja edullista, mutta lisäksi siltä odotetaan nyt terveellisyyttä ja vastuullisuutta.” Toivasen ja kumppaneiden ratkaisu on munakas, jota voi varioida erilaisilla täytteillä loputtomasti. Kesänmakuinen täyte syntyy vaikka savulohesta, perunasalaatista ja tillipestosta.
Kotona ja arjen kiireessä munakkaaseen voi ujuttaa edellispäivän rippeet. Juju on kananmunassa, joka sitoo ainekset yhteen kokonaiseksi ateriaksi.
Munaton munakas
Valveutunut kuluttaja on kiinnostunut ruoan alkuperästä. EGG-ravintolan käyttämät munat tulevat Somerolta, Vaahteramäen tilalta,
missä kanat ulkoilevat ympäri vuoden. Muna- EggsPress-kuljetuksella maan ensimmäiset ulkokananmunat ovat kuluttajienkin saatavilla. ”Tästä eettisemmäksi kananmuna ei tule. Kun ostan munat ruokakaupasta, valitsen lähellä tuotettuja luomukananmunia, joilla on
pieni hiilijalanjälki.” Yksi ravintolan ylpeydenaiheista on tofupohjainen, vegaaninen ”munakas”, josta kehitetään parhaillaan myyntituotetta myös ruokakauppojen hyllyille.
”Vietin itsekin vegaanisen tammikuun. Varsinkin kiireessä ruokavalion noudattaminen oli haastavaa, koska normaalisti olisin valinnut kahvilan vitriinistä voileivän. Kotona korvasin voin ja juuston kasvistahnoilla. Maukkaat tahnat jäivät keittiööni pysyvästi.” Sesongin parhaat
EGG nojaa satokausiajatteluun, mutta myös Toivasen kotona kokataan pääasiassa sesonkiruokaa. Alkukesän ehdoton herkku on kotimainen parsa.
”Uunimuna-parsavuoka on koko perheen kotiversio klassisesta parsan, uppomunan ja hollandaisekastikkeen yhdistelmästä. Ruoka
on helppo tehdä ja valmistuu 20 minuutissa.” Toivanen on ahkera sienestäjä ja hortoilija, joka löytää alkukesän metsäreissuilta ainekset
myös munaruokiinsa. ”Ensimmäisiä maitohorsman versoja voi käyttää uunimunassa parsan tilalla ja pinaatin voi korvata jauhosavikalla. Myös sienet toimivat hienosti kananmunan parina. Heti alkukesästä pyöräytän ainakin kantarelli- ja korvasienimunakkaat.”
EGG on paitsi ravintola myös aktiivinen ruokaalan toimija, joka tekee työtä ruokakulttuurin, tuotannon kannattavuuden ja vastuullisuuden
puolesta. Jouni Toivasen lisäksi yrityksen osakkaina on 16 muuta oman alansa osaajaa.
UUNIMUNAA JA PARSAA
neljälle
16 vihreää tankoparsaa
50 g voita
100 g tuoretta pinaattia
suolaa
24 kirsikkatomaattia
4 ulko- tai luomukananmunaa
pari kierrosta mustapippuria myllystä
2 rkl oliiviöljyä
¼ sitruunan mehu
40 g parmesaania
½ ruukkua basilikaa
(muskottipähkinää raastettuna)
Tarjoiluun rapeakuorista maalaisleipää
Leikkaa parsat poikittain kahteen osaan. Ruskista voi pannulla. Paista parsapaloja pannulla kolme minuuttia.
Lisää pannulle pinaatti ja hauduta minuutti, kunnes lehdet ovat pehmentyneet. Mausta ripauksella (½ tl) suolaa. Kaada pannun sisältö uuninkestävään vuokaan. Halkaise kirsikkatomaatit ja lisää nekin vuokaan. Riko kananmunat vuokaan varovasti, ettei keltuainen rikkoudu.
(Se onnistuu helpommin, kun munat ovat jääkaappikylmiä!) Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä vuokaa 180-asteisessa uunissa 10 minuuttia, kunnes parsat ovat napakan kypsiä, valkuainen hyytynyt ja keltuainen vielä juokseva.
Pirskota uunista tulleen vuoan päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua. Viimeistele vuoka parmesaanilastuilla ja basilikanlehdillä, raasta
pinnalle halutessasi myös muskottipähkinää. Tarjoile vuoka heti hyvän leivän kera.