Viihtyminen tulee tekemisen kautta

IMG 0461 cmyk 7069

Sakari Kannel piti aluksi sijaintia tärkeimpänä kriteerinä, kun omalle ja veljen perheelle lähdettiin etsimään yhteistä mökkiä. Espoon ympärille piirrettiin noin parinsadan kilometrin laajuinen ympyrä, jonka kesäasuntotarjontaa ruvettiin yhdessä kartoittamaan.

Vasta siinä hyvinkin erilaisia paikkoja kierrellessä omatkin haaveet alkoivat kirkastua tarkemmin. Totesimme, että se mitä me haemme on talviasuttava, sähköistetty mökki, johon tulee juokseva vesi ja joka on tarpeeksi lähellä. Haluttiin mukavuutta – että kakkosasunnossa olisi oleminen yhtä helppoa kuin kotona astianpesukoneineen ja vesivessoineen. 

Toiveet täyttyivät Vihtijärvellä. Aivan pian pyörähtää käyntiin yhdeksäs kesäkausi, ja odotettavissa on jälleen lukuisia erilaisia projekteja, rakennusten kunnostusta ja pihamaan ylläpitoa. Sakari Kannel nimittääkin mökkiä ”kaupunkilaispojan puuhamaaksi”.

– Se ajatus, että kesämökillä pitäisi pystyä myös vain olemaan, ei ole ihan vielä toteutunut. Mutta ihan oikeasti sitä ei edes enää haluta. Kyllä viihtyminen tulee pitkälti tekemisen kautta, eikä ketään tietenkään pakoteta työn touhuun. Puuhastelu, rakentelu ja muu toiminta vaan tuntuu luontevalta mökillä. Ja työn tekeminen on tehty mahdollisimman helpoksi: sahat ja sirkkelit toimivat sähköllä ja ruuvinvääntimien akut saa nopeasti ladattua.

Mökillä viihdytään ulkona. Iso nurmikenttä kutsuu isiä ja poikia pallopeleihin ja vanhin perheen pojista osallistuu myös jo rakennuspuuhiin.

– Sadepäivinä on kuitenkin kaikille mukavaa kun pelikonsolit ja muu viihde-elektroniikka ovat mukavasti käytettävissä.

Mökin lämmitys hoituu suoralla sähkölämmityksellä, mikä on ollut toimiva ratkaisu ympärivuotisen kakkosasunnon ylläpidossa. Päämökissä on nopeasti lämpenevä sähkösauna ja tontin toisella laidalla savusauna.

– Kun perjantaina mennään töiden jälkeen mökille, on kiva päästä heti saunan lauteille. Lauantaina sitten nautiskellaan lämmittämällä pitkän kaavan mukaan tuoksuvaa savusaunaa.