Mukavasti mökillä

mokki2

Moni mökkeilijä haluaa kakkosasunnolleen saman varustetason kuin mihin kotiolosuhteissa on totuttu.

Kesäilta, laineen liplatus laiturilla, rauhoittava tuulen suhina metsässä, kuuma lehahdus saunan oven auetessa… ja kännykän vieno piippaus uuden viestin saapumisesta. Tänä päivänä suomalainen mökkikansa haluaa nauttia myös kakkosasunnollaan samoista tutuista mukavuuksista kuin kotonakin. Tunnelma ei vähene, vaikka jääkaappi hurisee hiljakseen keittiössä, dekkaria luetaan yölampun katveessa ja televisiosta katsellaan iltauutiset.

Suomalaisista arviolta noin 2,5 miljoonaa käy vuosittain mökillä – omalla tai kyläilemässä ystävien tai sukulaisten luona. Mökkejä itsessään on noin 600 000, ja niistä iso osa on jo sähköistettyjä: Suomen ympäristökeskuksen tutkimuksen mukaan lähes yhdeksän kymmenestä vapaa-ajan asunnosta on yhdistetty sähköverkkoon.

Myös vaatimattomammille olosuhteille on ystävänsä, mutta yhä useampi haluaa kuitenkin ainakin varmistaa elintarvikkeiden kylmänä pysymisen ja saada kännykät ladattua. Energiantarpeeseen ratkaisu voi olla sähkö, aurinkopaneelit, tuuligeneraattori tai kaasu.

Valintojen taustalla monet syyt

Valintoja vapaa-ajan asunnon varusteluun voivat sanella niin ekologiset kuin taloudelliset seikat. Tai puhtaasti mukavuudenhalu. Yksi haluaa mökin lämpimäksi napin painalluksella – vaikka etätoiminnalla jo kotoa lähtiessä – toiselle mökkinirvanaan pääsyä edellyttää perinteinen halonhakkuu tuvan ja saunan lämmitystä varten.

Ja siinä missä halonhakkuu on yhdelle reipasta kesäkuntoa ylläpitävä liikuntamuoto, naapurimökkiläiselle se on oleskelutilojen lämmittämisen edellytys. Mökkeilijöitä on tarpeineen ja haluineen joka lähtöön ja hyvä niin. Jokaiselle löytyy varmasti sopiva tapa nauttia olostaan ja vapaa-ajastaan kakkoskodissaan.

Mikäli energiavalinta on sähkö, Vantaan Energian asiak­kuuspäällikkö Iivari Airaksinen muistuttaa, että kakkosasunnolle saa helposti saman oman yhtiönsä sähkösopimuksen kuin kotonakin – olipa mökin maantieteellinen sijainti sitten missä tahansa Suomessa.

– Miksi turhaan pitää monessa paikassa sähkösopimuksia, kun bonukset voi saada myös kesämökin sähköistä. Tai jos kotona on Uusiosähköä, saa sitä fiksusti roskasta tuotettua ympäristöystävällistä sähköä myös mökille.

Paikallinen verkkoyhtiö vastaa kuitenkin aina verkon toiminnasta alueellaan, riippumatta siitä kuka sähkön sinne myy. Jos vaikka syysmyrsky tekee tuhojaan, paikallinen verkkoyhtiö hoitaa tarvittaessa kaatuneet puut linjoilta.

Yksi vaihtoehto kesäkäytössä olevalle kakkoskodille on pörssisähkö, jossa hinta määräytyy kulutuksen perusteella kulloisenkin tuntimarkkinahinnan mukaisesti. Hintaan pystyy itse vaikuttamaan seuraamalla jo etukäteen hinnan muodostumista ja käyttämällä sähköä juuri silloin, kun se on edullisimmillaan. – Kesäaikana pörssisähkö on usein halpaa, Airaksinen kertoo. – Esimerkiksi viime vuoden kesäkuussa pörssisähkö oli halvimmillaan keskimäärin alle kolme senttiä kilowattitunnilta, kun normaalisähkön kilowattihinta on parhaillaan noin 4–6 senttiä.