Energiaa auringosta ja tuulesta

IMG 2408 7090

Minna Korhosen perheellä mökkikausi Turun saaristossa seuraa meren vapautumista jäistä. Useimmiten kausi alkaa huhtikuussa ja päättyy marraskuussa. Sähköjä ei taloudellisista syistä ole pitkän merimatkan päässä olevalle saarelle vedetty, vaan tarvittava energia saadaan aurinkopaneelien ja tuuligeneraattorin avulla.

Aluksi käytössä oli kaasuhella, kaasujääkaappi, kynttilät ja myrskylyhdyt. Siihen mennessä en kaupunkilaisihmisenä ollut ymmärtänyt otsalamppujen tarkoitusta, mutta siellä niidenkin merkitys alkoi varsin pian selvitä, kun yritin kokkailla ruokaa taskulampun kanssa, Minna Korhonen kertoo nauraen.

– Hankimme kymmenisen vuotta sitten mökille pienen aurinkopaneelijärjestelmän, jonka avulla saimme valaistuksen ja television toimimaan. Ruokahalu kasvoi syödessä, joten pian hommasimme jo toisenkin paneelin sähköllä käyvää jääkaappia varten. Viime kesänä totesimme viettävämme niin pitkiä aikoja kerrallaan mökillä, etteivät silloisten aurinkopaneelien tehot enää riittäneet, varsinkaan jos vieraita kävi paljon.

– Aurinkopaneelien hinnat ovat tulleet viime vuosina mukavasti alaspäin. Niinpä hankimme kaksi isompaa 250 watin aurinkopaneelia, älykkäämmän lataussäätimen sekä tehokkaamman invertterin, joten mökillä voi käyttää samoja 230 voltin sähkölaitteita kuin kotonakin. Nyt homma toimii.

Aurinkopaneelien lisäksi rakkaaksi käyneellä tuulisella saarella on myös tuuligeneraattori.

– Tuulimylly on pieni, mutta toisaalta siitä tulee tasaisesti sähköä ympäri vuorokauden varsinkin syksyn tuulissa, Minna kertoo.

– Ja onhan saarella tultu toimeen ilman sähköä aiemminkin. Täällä kun on ollut asutusta jo 1800-luvun alussa.