Vantaalla hyödynnetään ilmastoystävällistä geolämpöä jo ensi vuonna

Vantaan Varistoon rakentuvan Suomen suurimman geolämpölaitoksen poraustyöt on aloitettu. Jotta vantaalaisten käyttämä energia saadaan fossiilittomaksi vuoteen 2026 mennessä, tarvitaan monenlaisia ratkaisuja, joista geolämpölaitos on yksi.
Vantaan Energian geolämpölaitos on täysin uudenlainen tapa hyödyntää uusiutuvaa energiaa. Variston työmaalla maankuoreen porataan parhaillaan kaksi kilometriä syvää reikää, joka toimii sekä vähäpäästöisen lämmön lähteenä että lämpövarastona. Geolämmöstä käytetäänkin myös nimitystä syvälämpö.
– Vantaan projekti on yksi ensimmäisiä kaukolämpöverkkoon kytkettyjä kokeiluja Suomessa, kertoo Vantaan Energian Energiapalvelut-liiketoimintayksikön asiakkuusjohtaja Ilkka Reko.
Kumppanina Vantaan Energian geolämpölaitoshankkeessa toimii Quantitative Heat Oy (QHeat), joka vastaa laitoksen rakentamisesta.
– Kaksi kilometriä syvä kaivo saattaa kuulostaa jännittävältä, mutta todellisuudessa sen rakentaminen on aika suoraviivaista, eikä siihen liity esimerkiksi riskiä maanjäristyksistä. Koska lämpölaitosta rakennetaan vantaalaisten asutusalueiden ulkopuolelle, työstä ei aiheudu vantaalaisille edes meluhaittaa, toteaa QHeatin operatiivinen johtaja Mikael Maksimow.
Käytännössä laitos toimii niin, että syvän geolämpökaivon pohjalle pumpataan kylmää vettä, jonka maankuori lämmittää 30-asteiseksi. Tämän jälkeen vesi imetään ylös kaivosta geolämpölaitokseen ja lämmitetään lämpöpumppujen avulla 80-asteiseksi. Näin se on riittävän kuumaa hyödynnettäväksi lämpöverkossa, siis esimerkiksi vantaalaisten kotien lämmittämisessä.
– Tällä hetkellä lämpölaitoksen rakennustyöt etenevät aikataulussa. Olemme poranneet reikää jo yli 750 metriä. Jos työt etenevät suunnitellun mukaisesti, geolämpölaitos on valmis testikäyttöön vuoden 2021 alussa, Maksimow kertoo.
Erityisen kiinnostavaksi juuri Vantaan geolämpölaitoksen tekee se, että laitoksen on tarkoitus toimia myös lämmön varastona. Esimerkiksi Vantaan Energian jätevoimalalla syntyy lämpöä tasaisesti ympäri vuoden, vaikka kesäisin vantaalaisten lämmitystarve on pienempi kuin talvella. Muun muassa tätä kesällä tuotettua lämpöä voidaan tulevaisuudessa varastoida lämpökaivoon ja hyödyntää jälleen talvella, kun lämmöntarve on suurempi.
Ratkaisu on sekä ympäristön että talouden kannalta järkevä.
– Tavoitteena on, että vantaalaisilla asiakkaillamme on mahdollisuus ostaa ilmastoystävällistä geotermistä lämpöä lämpöverkkomme kautta jo ensi vuoden aikana, Vantaan Energian Ilkka Reko lupaa