Sanoista tekoihin – biovoimaa Martinlaaksoon

Vantaan Energian tuorein siirto vähäpäästöisyyden saralla on Martinlaakson voimalaitoksen uudistaminen. Voimalaitoksen käytöstä poistetussa kattilassa aiotaan polttaa vuoden 2019 alusta kotimaista haketta, sahanpurua, kierrätyspuuta, vaneriteollisuuden hukkapaloja ja hieman turvetta.

Martinlaakson voimalaitos on sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitos, jossa on kolme voimalaitoskattilaa, joista kaksi on tällä hetkellä käytössä. – Tarkoitus on aloittaa lokakuussa vanhan kattilan purku, jonka jälkeen pääsemme tekemään perustus- ja maanrakennustöitä talven aikana ja laiteasennuksia ensi vuoden kesällä. Suunnitelmissa on, että tuotanto bioenergialla alkaa vuoden 2019 alussa, Martinlaakson voimalaitoksen käyttöinsinööri ja biohankkeen projektipäällikkö Marko Lommi valottaa.

Hiilidioksidipäästöt vähenevät

Sähkön ja kaukolämmön yhteistuotanto on tunnustettu EU:n tasolla tehokkaaksi keinoksi kamppailla ilmastonmuutosta vastaan. Sähköä ja kaukolämpöä tuottava biokattila vähentää Martinlaakson voimalaitoksen hiilidioksidipäästöjä ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä molempia 34 prosenttia. Samalla Vantaan Energian riippumattomuus tuontipolttoaineista paranee.

– Polttoaineet hankitaan lähialueilta, noin sadan kilometrin säteellä voimalaitoksesta. Sekaan tarvitsemme noin kymmenen prosenttia turvetta, jotta palaminen on tehokasta ja prosessin hyötysuhde nousee yli 95 prosenttiin. Turpeen sisältämä rikki ehkäisee myös kattilan korroosiolta, Marko Lommi selittää.

Investointi öljyä ja maakaasua ennen polttaneeseen kattilaan on noin 50 miljoonan euron suuruinen ja maksaa itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa. Investoinnin jälkeen Martinlaakson voimalaitoksen on arvioitu tuottavan kokonaisuudessaan 500 GWh sähköä vuodessa, mikä vastaa noin 25 000:n omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta ja 900 GWh kaukolämpöä vuodessa, joka on noin puolet Vantaan kaukolämpöasiakkaiden kulutuksesta.

Vantaan Energia, pääosin jätevoimalansa ansiosta, on pystynyt laskemaan kaukolämmön hintaa kuudesti vuodesta 2014. Muutos bioenergiaan mahdollistaa edullisen hinnan jatkossakin.