Kaukolämpötyömaalla paiskitaan töitä lämmön toimitusvarmuuden eteen

Kaukolämpötyömaalla paiskitaan töitä lämmön toimitusvarmuuden eteen

Ohi ajava autoilija saattaa nähdä putkenpätkää, mutaista maata tai vilauksen kaivinkoneesta autotien reunalla Vantaan Vallinojassa. Tuusulan ja Vantaan rajalla on käynnissä kaukolämpötyömaa, jolla Vantaan Energian sekä Fortumin Tuusula-Järvenpään kaukolämpöverkot liitetään lämmönsiirrinaseman välityksellä toisiinsa.

– Märkäähän täällä on, mutta se ei ikinä yllätä maanrakentajaa, Vantaan Energian maanrakennusmestari ja turvallisuuskoordinaattori Mika Sironen myhäilee työmaata esitellessään.

Maan alle ollaan asentamassa kaukolämmön meno- ja paluuputkia. Työmaalla ahkeroivat kaivajat, hitsarit ja peittäjät. Kaivajat avaavat maan, jonka jälkeen hitsarit asentavat Saarijärvellä valmistetut, 16 metrin mittaiset putket maahan ja hitsaavat ne yhteen. Lopuksi putket eristetään ja peitetään 70 senttimetrin syvyyteen.

Yhteistyötä lämmön eteen

– Aloitimme Vallinojan kaukolämpötyömaalla helmikuussa ja lopettelimme heinäkuussa, Vantaan Energian kaukolämpörakentamisesta vastaava verkkopäällikkö Heikki Ojansuu kertoo.

Kyseessä on kaukolämmön yhteistyöhanke Fortumin kanssa. Uutta kaukolämpöyhteyttä rakennettiin yhteensä kaksi ja puoli kilometriä, Vantaan Energian kaukolämpöverkosta Fortumin Sulan lämpökeskukselle. Vantaan Energia vastaa verkon ja Fortum Sulan lämpökeskuksen yhteyteen tulevan lämmönsiirrinaseman rakentamisesta.

– Lämmönsiirtoyhteys otetaan käyttöön vuodenvaihteeseen mennessä, jonka jälkeen Vantaan Energia ja Fortum pystyvät käymään kaukolämpökauppaa keskenään. Ajatus on myydä kaukolämpöä kullakin hetkellä halvemman tuotannon verkosta kalliimman tuotannon verkkoon, Ojansuu selittää.

Vantaan Energialla ja Fortumilla on omat erilliset kaukolämpöputkistonsa. Jos kaukolämpöä siirretään Vantaalta Tuusulaan, niin lämpö siirtyy Vantaan Energian kaukolämpöverkosta lämmönsiirtimen välityksellä Fortumin kaukolämpöverkkoon. Siirrinasema toimii myös toisinpäin.

– Loppujen lopuksi tämä on yksinkertaista veden keittämistä ja sen liikuttelua asiakkaille, Ojansuu virnistää.

Jätevoimala laski kaukolämmön hintaa

Yhteistyöhön kannusti osaltaan Vantaan Energian jätevoimala, jossa roskaa poltetaan ja prosessissa syntyy kaukolämpöä ja sähköä vantaalaisille.

– Jätevoimalan ansiosta olemme pystyneet pudottamaan kaukolämmön hintaa. Mitä enemmän jätevoimalaa hyödynnetään kaukolämmön tuotannossa, sitä edullisemmin voimme tarjota kaukolämpöä nykyisille asiakkaillemme, Ojansuu taustoittaa.

Monelle saattaa olla yllätys, että energiayhtiöt tekevät yhteistyötä keskenään.

– Järjestyksessään tämä on neljäs lämmönsiirtoyhteys Vantaan Energian kaukolämpöverkkoon.

Vastaavanlaisia yhteyksiä on yksi Keravan kaukolämpöverkkoon ja kaksi Helsingin kaukolämpöverkkoon.

Häiriötön lämmöntoimitus kaiken a ja o

Jos Vantaan Energian tai Fortumin kaukolämpöverkossa ilmenee häiriötä, yhtiöt voivat auttaa toisiaan korvaamalla toisen tuotantoa.

Uusi kaukolämpöyhteys tekee vantaalaisten asumisesta entistä huolettomampaa. Nyt asennetuissa putkissa on esimerkiksi hälytyslangat, jotka kertovat, jos putki vaurioituu.

– Erityisesti Pohjois-Vantaalla asuville uuden yhteyden rakentaminen parantaa lämmöntoimitusvarmuutta ja pystymme varmistamaan entistäkin luotettavamman lämmöntoimituksen, Ojansuu tiivistää.