Kaukolämpöä Vantaalla jo 50 vuotta

Tänä vuonna juhlimme vantaalaisen kaukolämmön pyöreitä merkkipäiviä. Paljon on tapahtunut viidessäkymmenessä vuodessa. Nyt, juhlavuotena, kaukolämpö on ympäristöystävällisempää ja luotettavampaa kuin koskaan.

Kaukolämpö on 50-vuotisen historiansa aikana noussut Suomen suosituimmaksi lämmitysmuodoksi. Vantaalla kaukolämpöverkko avattiin vuonna 1969. Vuonna 1975 otettiin käyttöön Martinlaakson voimalan ensimmäinen yksikkö, jossa lämpöä tuotettiin alun perin öljyllä.

80-90-lukujen taitteessa elettiin Vantaalla voimakasta kasvukautta. Uusia lähiöitä nousi eri puolille kaupunkia ja uudet asuinalueet liittyivät vauhdilla kaukolämpöverkkoon. Itä- ja Länsi-Vantaa liitettiin yhdysputkella samaan verkkoon, jonka ansiosta kaukolämmön kustannustehokkuus parani merkittävästi. Martinlaakson voimalaitos muutettiin vuonna 1989 maakaasukäyttöiseksi, joka merkitsi alkua uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämiselle lämmöntuotannossa.

2010-luku on merkinnyt isoa loikkaa ympäristötietoiseen lämmöntuotantoon. Vantaalla sähköä ja kaukolämpöä tuotetaan 1,5 miljoonan suomalaisen käyttökelvottomasta sekajätteestä. Itä-Vantaalle vuonna 2014 avatun jätevoimalan ansiosta Vantaa on jo pitkään ollut vähenevissä määrin riippuvainen fossiilisista tuontiraaka-aineista ja hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet radikaalisti.

Nykyään kaukolämpö on lämmitysmuotona erittäin luotettava. Toimituskatkot lämmönjakelussa ovat äärimmäisen harvinaisia, ja lämpö kulkee vantaalaisiin koteihin yli 99,9 % varmuudella. Vuoden 2019 alusta Martinlaakson uudistetussa biovoimalassa  on tuotettu kaukolämpöä metsä- ja sahateollisuuden ylijäämähakkeesta.

Kaukolämmön asema ja tulevaisuus Vantaalla näyttävät valoisalta. Kaukolämmön piirissä on jo 80 % kaikista Vantaan kiinteistöistä, kerrostaloista kouluihin ja sairaaloihin. Olemme ympäristöystävällisyydessä jo todella pitkällä, ja tulevaisuuden lupauksemme on tuottaa puhtainta kaukolämpöä kiertotalouden voimalla.