Kaukolämpöä Vantaalla jo 50 vuotta

Tänä vuonna juhlimme vantaalaisen kaukolämmön pyöreitä merkkipäiviä. Paljon on tapahtunut viidessäkymmenessä vuodessa. Nyt, juhlavuotena, kaukolämpö on ympäristöystävällisempää ja luotettavampaa kuin koskaan.

Kaukolämpö on 50-vuotisen historiansa aikana noussut Vantaan suosituimmaksi lämmitysmuodoksi. Kaukolämmön piirissä on jo 80 % kaikista Vantaan kiinteistöistä, kerrostaloista kouluihin ja sairaaloihin.

Vantaalla kaukolämpöverkko avattiin vuonna 1969. Vuonna 1975 otettiin käyttöön Martinlaakson voimalan ensimmäinen yksikkö, jossa lämpöä tuotettiin alun perin öljyllä.

80-90-lukujen taitteessa elettiin Vantaalla voimakasta kasvukautta. Uusia lähiöitä nousi eri puolille kaupunkia ja uudet asuinalueet liittyivät vauhdilla kaukolämpöverkkoon. Itä- ja Länsi-Vantaa liitettiin yhdysputkella samaan verkkoon, jonka ansiosta kaukolämmön kustannustehokkuus parani merkittävästi. Martinlaakson voimalaitos muutettiin vuonna 1989 maakaasukäyttöiseksi, joka merkitsi alkua uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämiselle lämmöntuotannossa.

2010-luku on merkinnyt isoa loikkaa ympäristötietoiseen lämmöntuotantoon. Vantaalla sähköä ja kaukolämpöä tuotetaan 1,5 miljoonan suomalaisen käyttökelvottomasta sekajätteestä. Itä-Vantaalle vuonna 2014 avatun jätevoimalan ansiosta Vantaa on jo pitkään ollut vähenevissä määrin riippuvainen fossiilisista tuontiraaka-aineista ja hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet radikaalisti.

Nykyään kaukolämpö on lämmitysmuotona erittäin luotettava. Toimituskatkot lämmönjakelussa ovat äärimmäisen harvinaisia ja lämpö kulkee vantaalaisiin koteihin yli 99,9 % varmuudella. Vuoden 2019 alusta Martinlaakson uudistetussa biovoimalassa on tuotettu kaukolämpöä metsä- ja sahateollisuuden ylijäämähakkeesta.

Kaukolämmön asema ja tulevaisuus Vantaalla näyttävät valoisalta. Olemme ympäristöystävällisyydessä jo todella pitkällä ja tulevaisuuden lupauksemme on tuottaa puhtainta kaukolämpöä kiertotalouden voimalla. Olemmekin luvanneet lopettaa kivihiilen käytön energiantuotannossa vuonna 2022.