Kaukolämmön ABC

Kaukolämpöverkko on kotien ja kiinteistöjen moderni uusiutuvan energian jakelukanava. Yli 50-vuotisen historiansa aikana kaukolämpö on noussut Suomen suosituimmaksi lämmitysmuodoksi. Lämpö kiertää tuhansissa kodeissa ja kiinteistöissä ympäri Suomen, mutta silti harva tulee ajatelleeksi, mitä kaukolämpö oikeasti on ja kuinka se toimii. Tässäpä siis kaukolämmön lyhyt oppimäärä.
Suomen ja Vantaan yleisin lämmitysmuoto
Suomessa lähes puolet kaikkien rakennusten käyttämästä lämmityksestä ja lämpimästä käyttövedestä tuotetaan kaukolämmöllä. Tällä hetkellä kaukolämpö valitaan vuosittain yli 66 prosenttiin uudisrakennuksista. Kaukolämpö on helppokäyttöistä, hinnaltaan edullista, ekologista ja äärimmäisen toimintavarmaa.
Kaukolämpöverkon kokonaispituus Vantaalla on noin 600 kilometriä, ja se kattaa reilut 80 prosenttia koko kaupungin lämmityksestä. Kaukolämpö siis tavoittaa vantaalaiset Länsimäestä Hämeenkylään ja Korsosta Tammistoon.
Lämpö kiertää
Käytännössä kaukolämpö on puhdasta kuumaa vettä, joka kiertää maan alla suljetussa verkostomaisessa putkistossa. Kiertoon lähtevä vesi on 65-115 asteista. Vesi värjätään vihreäksi helpottamaan mahdollisten vuotojen tunnistamista.
Vantaalla veden lämmitykseen tarvittava energia tuotetaan kahdessa voimalaitoksessa, josta se kuljetetaan kaukolämpöverkkoa pitkin vantaalaisiin koteihin ja kiinteistöihin. Lämmin vesi johdetaan ensin kaukolämpöputkista kiinteistöjen lämmönjakokeskukseen, josta se jaetaan eteenpäin ihmisten koteihin, toimistoihin, koululuokkiin – kaikkialle sinne, missä lämpöä tarvitaan. Jäähtynyt vesi palaa putkia pitkin takaisin voimalaitoksille, joissa se taas lämmitetään ja laitetaan uudestaan kiertoon. Toimituskatkot lämmönjakelussa ovat äärimmäisen harvinaisia ja lämpö kulkee vantaalaisiin koteihin yli 99,9 % varmuudella. Vantaan asukkaille kulkeutuva lämpö on ympäristöystävällistä. Lisäksi vantaalaisten lämpö on hinnaltaan yksi Suomen edullisimmasta – kesähinnaltaan rehdisti Suomen edullisin.
Kiertotaloutta parhaimmillaan
Vantaan Energian kaukolämpö tuotetaan yhteistuotantona sähkön kanssa Itä-Vantaan jätevoimalalla ja Martinlaakson voimalaitoksella. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto on tehokas tapa vähentää hiilidioksidipäästöjä. Vantaan jätevoimalalla sähköä ja kaukolämpöä tuotetaan 1,5 miljoonan suomalaisen kotitalouden kierrätyskelvottomasta sekajätteestä. Jätevoimalalle tuotu roska poltetaan, jonka jälkeen palamisesta syntyvä lämpö otetaan talteen ja siirretään kaukolämpöverkkoon.
Jätevoimalan rinnalla toimii Martinlaakson uusi biovoimalaitos, jossa sekajätteen sijaan biokattilaan syötetään teollisuudelta ylijäävää biomateriaalia, kuten risuja, harvennushaketta, sahanpuruja, puunkuorta, kantoja ja kierrätyspuuta. Martinlaakson biovoimala onkin todellinen kotimaisen lähienergian tuottaja.
Jätevoimalan nyt käynnissä olevan laajennustyön myötä Vantaalla tullaan jatkossa kierrättämään lämmöntuotantoon myös kaupan ja teollisuuden jätettä, jota vielä tällä hetkellä ei Suomessa pystytä hyödyntämään.
Kaukolämpö on palvelua
Vantaan Energialla huolehditaan, että vantaalaisia varten tuotetaan riittävästi lämpöä. Kaukolämpöverkkoa valvotaan ja huolletaan vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Taloyhtiöille kaukolämpö onkin juuri siksi erittäin huoleton lämmitysvaihtoehto. Kodeissa lämmitys on mukavan tasaista ulkolämpötilasta riippumatta ja lämmintä vettä on aina saatavilla.