Jätevoimala toi kaukolämmön vielä lähemmäs

Jätevoimala toi kaukolämmön vielä lähemmäs

Jos mietittäisiin harhaanjohtavimpia sanoja, kaukolämpö olisi todennäköisesti listan kärkipäässä. Siinä, missä kuluttaja voi ostaa sähkönsä mistä päin Suomea tahansa, kaukolämmön tarjoaa aina paikallinen toimija.

Vaikka nimi kertoisikin muuta, kaukolämpö onkin siis lähilämpöä.  – Onhan se aika hämäävä, naurahtaa Vantaan Energian kaukolämpöpalvelujen lämpöpalvelupäällikkö Lassi Kortelainen.  – Englanniksihan kaukolämpö on district heating, aluelämpö.

Kortelaisen mukaan nimi hämää usein kuluttajia, mutta toisaalta sillä ei välttämättä ole väliä. Tietämättömyys kertoo myös kaukolämmön huolettomuudesta. Useimmille kerrostaloasujille on tärkeintä vain, että koti pysyy lämpimänä ilman, että asiaa tarvitsisi erikseen murehtia.

Vantaalaista lämpöä

Vantaalaisten kaukolämpö on kuitenkin erityistä verrattuna vaikkapa naapurikaupunkien vastaavaan. Tämän tekee vuoden 2014 syksyllä avattu jätevoimala. Vantaan Energia oli ensimmäinen, joka tuotteisti roskista tehdyn kaukolämmön.

Uuden voimalan myötä kaukolämpö tuli yhä lähemmäksi kaikkia vantaalaisia. Ennen kaupungin itäpuoli oli siirtoputkien ja lämpökeskusten varassa.

 – Lännessa ja idässä on hyvä olla omat voimalat. Ennen oltiin vain lännessä, mutta nyt on niin sanotusti parempi tasapaino, kun kummallakin puolella Vantaata on omansa”, tiivistää Vantaan Energian tuoteryhmäpäällikkö Timo Vattulainen.

Nykyaikana omakotitalot kuluttavat niin vähän energiaa, että kaukolämpöä ei kannata rakentaa kaikkialle. Verkko on silti todella kattava: noin 80 % rakennusneliöistä on kaukolämpöverkon alueella. Siis yli 160 000 vantaalaista asuu kaukolämpöalueella.  – Kaikilta suurimmilta alueilta kaukolämpö löytyykin. Olemme lähes kaikilla kerrostalo- ja teollisuusalueilla, Kortelainen kertoo.

Kaukolämpö onkin yhä suosittu valinta vantaalaisten keskuudessa. Jätevoimala on lisännyt kiinnostusta entisestään.

Roska laskee lämmön hintaa

Viimeisen vuoden aikana Vantaan Energia on onnistunut laskemaan kaukolämmön hintaa useamman kerran peräkkäin. Kiitos kuuluu jätevoimalalle, joka tuottaa noin puolet kaupungin kaukolämmöstä.

Jätevoimalan ensimmäisen toimintavuoden aikana vantaalaisen kaukolämmön energiamaksu on laskenut kutakuinkin 10 prosenttia. Vantaalainen lämpö on jätteenpolton takia ympäristöystävällistä, mutta myös kukkarolle turvallista. Riskit ovat pienentyneet roimasti ja hintakehitys on vakaampaa.

Kortelainen muistuttaa, että voimalan raaka-aine, eli suomalainen roska, ei kärsi maailmanmarkkinahintojen heilahteluista. Jätevoimalassa palava polttoaine on lisäksi varsin edullista. Tämä on mahdollistanut lukuisat hinnanalennukset viimeisen vuoden aikana.  – Meillä on 20 vuoden sopimukset jätteen polttamisesta HSY:n ja Rosk’n rollin kanssa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että olemme 20 vuodeksi kiinnittäneet puolet kaukolämpömme hinnasta, hän jatkaa.

Yhteistyö jätehuoltoyhtiöiden kanssa on toiminut hyvin. Kierrätykseen kelpaava jäte kierrätetään, kun taas käyttökelvottomasta sekajätteestä tuotetaan energiaa.  – Kaikki hyötyvät, koska jätteen kerääjienkin täytyy viedä roskat jonnekin, toteaa Vattulainen

Tapahtumarikas vuosi

Viimeisin vuosi on ollut Vantaan Energian kaukolämpöpalveluille värikäs. Uusi jätevoimala on herättänyt ihastusta ja kiinnostusta, minkä lisäksi yhtiön superjulkkis, kaukolämpökoira Jekku, toi kaukolämmön valokeilaan. Onpa Jekku saanut nuoria oppipoikiakin: Nappi ja Muusi kouluttautuvat parhaillaan myös kaukolämpökoiriksi. 

Kortelaisella ja Vattulaisella onkin syytä tyytyväisyyteen. Pitkään valmisteltu työ on alkanut tänä vuonna kantaa hedelmää. Viimeisimmän kehityksen ansiosta kuluttaja voi olla entistä varmempi kaukolämmön toimitusvarmuudesta ja hintavakaudesta.