Investointi puhtaampaan tulevaisuuteen

Investointi puhtaampaan tulevaisuuteen

Martinlaakson uusi biovoimala otetaan käyttöön tammikuussa. Se tarkoittaa, että Vantaan Energian kaukolämpö on jatkossa yhä vihreämpää.

Puhe ilmastonmuutoksesta kiihtyy sitä mukaa, mitä konkreettisemmin se koskettaa jokapäiväistä elämää. Suomen helteinen kesä ja Itämeren sinilevätilanne nostivat ilmastonmuutoksen jälleen voimakkaasti julkiseen keskusteluun. Suurennuslasi on etenkin fossiilisten polttoaineiden ja hiilidioksidipäästöjen yllä.

Vantaan Energia on käärinyt hihat ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Yrityksessä on koko 2010-luvun ajan etsitty tapoja päästöjen leikkaamiseen, ja yksi ratkaisuista on muuttumassa todeksi Martinlaakson vanhan maakaasu- ja öljykäyttöisen voimalaitososan muuttuessa biovoimalaksi.

– Biovoimalan rakentaminen on ollut noin kahden vuoden pituinen projekti. Tässä hankkeessa hienoa on sekin, että olemassa olevaa tonttia ja vanhan voimalaitoksen rakenteita on pystytty hyödyntämään. Se on alentanut kustannuksia ja nopeuttanut projektin toteutusta, Vantaan Energian lämpöpalvelupäällikkö Lassi Kortelainen iloitsee.

Investoinnin suuruus on noin 60 miljoonaa euroa. Vantaan Energia on laskenut, että investointi biovoimalaan maksaa itsensä takaisin alle kymmenessä vuodessa, ja samalla voidaan taata puhtaampaa energiaa ja vihreämpi tulevaisuus. Investoinnin myötä Martinlaakson biovoimalan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuosittain 34 %. Fossiilisten polttoaineiden käyttö vähenee saman verran.

Biovoimalassa käytetään ulkomailta tuotavan maakaasun ja kivihiilen sijaan kotimaista haketta, mikä vakauttaa kaukolämmön hinnoittelua ja pienentää energiamaksuja pitkässä juoksussa.

Sanoista tekoihin

Vantaan Energian tavoitteena on luopua kivihiilen käytöstä kokonaan 2020-luvulla korvaamalla kivihiili uusiutuvalla ja muulla hiilidioksidivapaalla energiantuotannolla. Se vaatii sanojen sijaan isoja tekoja.  

– Ilmastonmuutoksen hillitseminen on ylivoimaisesti tärkein syy sille, että uusi biovoimala tehdään. Katseemme on tiukasti puhtaammassa tulevaisuudessa, Kortelainen sanoo.

Voimala tuottaa ensi vuoden alusta lähtien kaukolämpöä ja sähköä ympäristöystävällisenä yhteistuotantona. Tällainen yhteistuotanto on EU:nkin tasolla tunnustettu merkittävimmäksi keinoksi kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan.

Kaukolämpö on lähienergiaa

Biovoimalassa tuotetaan sähköä ja kaukolämpöä jatkossa kotimaisista biomateriaaleista. Kattilassa energiaa syntyy kivihiilen ja maakaasun sijaan muun muassa teollisuuden ylijäämähakkeesta, sahanpurusta ja vaneriteollisuuden hukkapaloista.

Kivihiili ja maakaasu on tuotu poltettavaksi ulkomailta, mutta uuteen biovoimalaan kaikki materiaali tuodaan 100–150 kilometrin säteeltä. Martinlaakson biovoimala onkin jatkossa todellinen kotimaisen lähienergian tuottaja.

Päästötöntä kaukolämpöä

Biovoimala otetaan käyttöön tammikuussa 2019. Jatkossa Vantaan Energian kaukolämmön asiakkaiden patterit ja vedet lämpenevät siis entistä ympäristöystävällisemmin.

– Biovoimalassa poltettavasta hakkeesta ei tule lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi uudessa voimalassa käytetään teknologiaa, jonka avulla laitoksen hyötysuhde on yli 100 prosenttia. Käytännössä voimala siis pystyy tuottamaan enemmän lämpöä kuin mitä poltettava hake sisältää, sillä hakkeessa on kosteutta, joka sisältää lämpöenergiaa. Tätä veden lämpöenergiaa ei oteta huomioon hyötysuhdelaskennassa, mutta se näkyy tuotetussa lämmössä, Kortelainen avaa.

Asiakkaat pääsevät jo ensi vuoden aikana ostamaan nimenomaan uudessa biovoimalassa tuotettua täysin hiilidioksidivapaata lämpöä.

– Etsimme jatkuvasti keinoja tuottaa energiaa puhtaammin ja kestävämmin. Tämä on yksi merkittävä askel kohti hiilidioksidivapaata 2020-lukua, Kortelainen lupaa.