Energiansäästö on kaikkien etu

Näin säästät energiaa – ja luontoa

Energiansäästössä on kyse arjen pienistä valinnoista. Näitä vinkkejä noudattamalla suojelet kuitenkin luonnon lisäksi myös pankkitiliäsi.

Päälle vai pois?

Valoja, tietokonetta, telkkaria tai saunaa on turha pitää päällä silloin, kun et käytä niitä. Valmiustilassakin laitteet kuluttavat turhaa sähköä ja useita kymppejä, joten napsauta sähköt pois, kun et niitä tarvitse. Kun peset pyykkiä tai tiskejä koneella, pese täysiä koneellisia. Turha pyörittäminen kuluttaa niin konetta kuin energiaakin.

Älä päästä lämpöä harakoille

Kodin optimaalinen lämpötila on 21°C, kun taas pakastin viihtyy -18°C asteessa. Yksikin aste väärään suuntaan merkitsee +5% energiakuluissa. Säädä lattialämmitys mahdollisimman pienelle, kuitenkin niin, että lattia ja seinät kuivuvat. Muista myös tuulettaa koti kerralla kunnolla sen sijaan, että pitäisit ikkunoita koko ajan auki.

Valitse energiapihit laitteet

Säästä energiankulutuksessa vaihtamalla energiansäästölamppuihin ja uudempiin kylmälaitteisiin. Vanhat jääkaapit ja pakastimet voivat nimittäin kuluttaa vuodessa useita kumppejä uusia enemmän. Ulkovaloihin ja muihin jatkuvassa käytössä oleviin laitteisiin kannattaa lisäksi asentaa ajastimet, jotka ohjaavat säästeliääseen energiankäyttöön.

Mittaa ja säästä

Epäiletkö laitetta sähkösyöpöksi?

Kummastuttaako viimeaikainen sähkönkulutus? Onko sinulla syyllinen mielessä? Lainaa maksutta mittaria, jolla voit tarkistaa kodin laitteiden kulutuksen.

Lämpökamera lainaan

Vetääkö nurkissa? Fuskaavatko ikkunat? Meiltä saat ilmaiseksi lainaan lämpökameran, jonka avulla voit tutkia kotisi mahdollisia lämpövuotoja.